Går det an...

fredag 30. juli 2010

Denne uken måtte jeg ta System Recovery på den bærbare pcen min, noe som innebærer at den blir tilbakestilt akkurat slik den var da jeg fikk den, og at alt som ikke var der, ble slettet. På forhånd passet jeg på å skrive ned alle lisensnøkler og backe opp alle programmer jeg visste jeg trengte.

Så var det språkprogramvaren, da. Jeg har ett for japansk, ett for koreansk, og ett for italiensk. Det for japansk, stort som det er, var temmelig dyrt. I mailene jeg fikk da jeg kjøpte det, stod det linker til en nettside hvor man kunne laste ned programvaren på nytt. Jeg gikk inn på siden, sjekket at jeg fant nedlastingslinkene og at jeg kunne logge meg inn... men jeg glemte å sjekke at nedlastingslinkene faktisk virket.

Nå, etter at alt er reinstallert og språkprogramvaren var det siste som gjensto, oppdaget jeg selvfølgelig at nedlastingslinkene bare virker i 30 dager etter kjøpsdato. Det er MYE lenger siden jeg kjøpte det enn det. For å si det veldig mildt er jeg litt sur på meg selv akkurat nå... Jeg skulle gjøre en innsats og virkelig pugge japansk fremover for å unngå å henge etter når japanskkurset begynner igjen. I tillegg kjøpte jeg alle språkkursene på tilbud, så de er ganske mye dyrere nå...

Jaja. Jeg får sende dem en mail og høre om det går an å gjøre noe...

Edit: Jeg fant akkurat ut at det går an å bestille backup-cder til det jeg har bestilt. Det koster riktignok 10 dollar per ordre (jeg har tre forskjellige) pluss frakt, men det er mye mindre enn 170+60+60 dollar, i hvert fall!

Edit nummer 2: Snakk om kundeservice! Jeg sendte dem mail for å spørre om backup-cdene, og så fikk jeg til svar at siden alle produktene fortsatt var til salgs hos dem, skulle de sende meg nye filer til alle de programmene i løpet av dagen. Wow! Lettet nå... :)

Jeg tar det tilbake!

onsdag 28. juli 2010

Jeg skal aldri, aldri, aldri mer uttale meg om en bok før jeg har lest minst 50 sider av den. (Jeg er på side 53 nå, så nå er det trygt... tror jeg) Jeg snakker selvfølgelig om boken jeg skrev om for to blogginnlegg siden, Blood of Elves av Andrzej Sapkowski. Det var et mildt sagt negativt innlegg, fullt av ting som jeg mente gjorde boken håpløs.

Jeg tok feil.

Det tar akkurat litt mer enn 7 sider å venne seg til skrivestilen hans, som er forholdsvis... ordrik. Veldig beskrivende. Jeg er fortsatt ikke helt begeistret for begynnelsen, men resten? Åjo. Jeg satt og leste på bussen i går, og holdt på å glemme å gå av på riktig busstopp. Det forholdsvis uforståelige ved begynnelsen ble mye mer forståelig da jeg leste bakpå boken, og en del av det merkelige ble forklart etter hvert.

Jeg skal ikke skrive mer nå, ikke før jeg har lest den ferdig, men... ja. Jeg gleder meg til å komme hjem og fortsette å lese!

Slow Reading

tirsdag 27. juli 2010

Dette innlegget er inspirert av en artikkel på dagbladet.no: http://www.dagbladet.no/2010/07/26/kultur/litteratur/bok/12682559/

For å gi et lite sammendrag handler artikkelen om at det å lese en bok sakte gir større gevinst ("man blir dummere av å lese raskt") enn å lese raskt. Slow Reading har blitt en bevegelse i noenlunde samme stil som Slow Food og så videre. Det handler om å ta seg tid til å nyte og fordøye en bok. Om å virkelig få med seg det som står. Om å stoppe opp litt.

Og der stopper det opp for meg.

Jeg har alltid lest raskt. Veldig raskt. Jeg skal innrømme at det ikke er alt jeg får med meg første gang jeg leser noe. Samtidig er det et poeng at det alltid er mulig å lese en bok eller artikkel en gang til. For meg er det givende å lese en bok en gang til og oppdage stadig nye ting. Jeg klarer ikke å nyte en bok sakte, dvele ved språket og nyansene, når jeg er så spent på selve handlingen at jeg nesten faller ut av stolen. Greit, så må jeg sikkert lese den en gang til da, men hva så? Andre gangs lesning er gjerne saktelesning. Da tar jeg det med ro og nyter alle de delene jeg ikke fikk med meg første gang, og koser meg over å se sammenhenger som jeg ikke kunne se mens jeg fortsatt ikke visste hva som kom til å skje.

Jeg har bare lest én bok hvor jeg bedrev saktelesning. Det var "Nattog til Lisboa" av Pascal Mercier. Den boken hadde så nydelig språk at jeg bare ble sittende å nyte den. Men så var heller ikke handlingen i den boken av en type som fikk meg til å absolutt MÅTTE vite hvordan det gikk til slutt, helst fortest mulig. Man blir kanskje ikke sakteleser av å lese mest fantasy og krim?

Rent akademisk kan man også diskutere hvorvidt det er hold i påstanden om at rask lesning fordummer. Klart, man går glipp av ting, men det er da mulig å lese noe flere ganger? Tvert imot skulle man tro at det å venne hjernen til å fange opp ting fortest mulig gjør den klokere og mer velfungerende. Det kan være sunt å reflektere over det man leser, men det er ikke dermed sagt at det er det eneste som gjør en klok. Andre studier har jo også konkludert med det motsatte av den som er sitert i artikkelen - at saktelesning gjør det så kjedelig for hjernen at den sovner (sitert i en av kommentarene til artikkelen, jeg vet ikke hvor mye hold det er i den påstanden. Det er uansett et faktum at jeg synes saktelesning er kjedelig, og at jeg da gjerne "skrur av" hjernen eller begynner å tenke på noe annet mens jeg leser).

Nei, jeg satser heller på to-gangerslesning i stedet for saktelesning. Passer meg mye bedre :D

Hvordan klarte du å bli publisert, egentlig?

søndag 25. juli 2010

Noen ganger kommer man over en bok som er så til de grader irriterende at man lurer på hvordan forfatteren i det hele tatt har klart å overtale noen til å gi ut boken. Så ser man utenpå og ser at forfatteren og boken faktisk er noenlunde populære, og begynner å lure på hva som egentlig gjør at folk leser - og liker - slikt.

Boken dette innlegget handler om er "Blood of Elves" av Andrzej Sapkowski. Jeg har hørt at fantasy er vanvittig populært i Polen for tiden, og det er også mulig at dette er grunnen til at en slik bok blir kjøpt og lest. Men så ser jeg på omslaget at boken faktisk har blitt en bestselger i Storbritannia (om man skal tro det er jo en annen sak) og begynner å lure. Jeg er nemlig sterkt i tvil om jeg klarer å fullføre boken i det hele tatt. Jeg er på side 8 nå, og er allerede så irritert at jeg ikke vet om jeg gidder å lese mer.

Når man ser en bok med en slik tittel i bokhandelen, er det en del ting man forventer ut fra tittelen alene. Jeg forventet i hvert fall en bok tettpakket med action, med "tight" språk som ikke brukte unødvendig mange ord og beskrivelser. For å spille litt på stereotyper, en bok som man ofte assosierer med en maskulin leserskare.

At det var mulig å ta så feil.

De første fire sidene er dedikert til å beskrive hvor redd hovedpersonen er, hvor man egentlig ikke har peiling på hva som skjer. Jeg har ikke engang våget å telle hvor mange ganger ordet "fear" er nevnt i disse sidene, men jeg tror det er mange. Plutselig skifter forfatteren over til presens i et par avsnitt, uten at det tilsynelatende er noen grunn til det (det er bare irriterende). Og så er det mer overflødig beskrivelse av hvor redd hun er, og at hun våkner fra en drøm. Ops, så er det visst også en fyr der som har reddet henne fra et eller annet, og som hun på en eller annen måte vet at hun er "destined for". Klisjé, eller?

Rent dramaturgisk fungerer ikke denne første scenen i det hele tatt heller. Den er ment å være skikkelig dramatisk, en "hook", men siden man ikke aner hvem personene er og heller ikke bryr seg om dem, blir det ikke til noe i det hele tatt. Man blar bare videre og håper man får vite noe om hva som egentlig skjer og hvem de er. Det er et poeng at man skal klare å gripe leseren med en gang, men med en slik åpningsscene føler man bare at man går glipp av noe. Hadde man bare fått en grunn til å bry seg om hva som skjer! I stedet får man bare en leksjon om en eller annen jente som sitter på en hest (som man finner ut på side tre) og legger ut om hvor redd hun er. Kjære forfatter, det er bare irriterende.

Deretter kommer en scene som beskriver en skald som spiller, og hvor en hel side beskriver hvor rørt de forskjellige gruppene av tilhørerne er. Jepp, man får en hel utgreiing om hvilken type lommetørkle de forskjellige tørker seg med. Jeg tror man klarer å gjette seg frem til at adelige kvinner har finere tøy å pusse nesen med enn en fattig bondekone! Herlighet...

For å summere de første åtte sidene kunne forfatteren ha hatt godt av å lese en definisjon av begrepet "purple prose". Han kunne også ha hatt godt av å lese det stykket jeg leste en eller annen gang i løpet av min skoletid om hvordan Hemingway skrev - kunsten å utelate det som ikke trenger å være med. La leseren fylle inn hullene, så lenge de ikke er for store. Ha med det som må være med, men ikke mye unødvendig.

Jeg skal ikke påstå jeg skriver noe bedre (denne bloggen er vel det beste beviset på at jeg bruker mange flere ord enn jeg trenger), men hvis jeg noensinne får utgitt noe og det er så mye unødvendig fjas i det, vennligst slå meg i hodet med noe hardt og be meg om å skjerpe meg.

Nei, nå skal boken tilbake i bokhyllen, og jeg skal finne en annen bok å lese til jeg har glemt hvor irriterende denne var. Over og ut!

De rosa skjorters sommer

lørdag 24. juli 2010

Av og til føles det som om jeg har blitt plassert tilbake i åttitallet. Ikke på grunn av deler av åttitallsmoten som med jevne mellomrom trenger seg tilbake i motebildet, men av det faktum at menn går i rosa. Jeg må nesten beundre litt at de tør.

Åttitallet var det tiåret da Plastic Bertrand gikk i sjokkrosa dress da han sang Amour Amour i Eurovision (1987). Det var det tiåret da min bror valgte ut rosa og lyseblått tapet til gutterommet sitt, som jeg senere overtok. Det var tiåret da selv min eldstebror av og til kunne ses i rosa genser.

Og nå er de altså her. Velstelte i bakoverkjemmet hår (ikke strigleglatt som Paradise-Petter (ikke at jeg har sett på Paradise Hotel, men man slipper jo ikke unna Babyface i nettavisene), men akkurat passe) og rosa pikétrøye, eller tettsittende rosa T-skjorte. De er slanke, muskuløse, ganske kjekke og har en hud som er til å dø for. De bruker hårvoks, men ikke i så store og uforsiktige kvantiteter som de fleste som utgjør den "maskuline" delen av Norges befolkning.

Det føles nesten litt merkelig, nesten som om noen har tatt steget ut av en eller annen såpeserie eller realityprogram på TV og kommet hit til hotellet mitt.

Sånn ellers har det akkurat gått opp for meg at jeg bruker en hel evighet på å komme til poenget. Jeg skulle fortelle S. noe som hadde skjedd på hotellet siden sist jeg så henne, og hørte faktisk selv at jeg bare la inn en masse unødvendige detaljer. Er jeg alltid slik? Hvorfor har ingen sagt noe?

Nå sitter jeg forøvrig her på jobb og nyter en liten pause fra det totale kaoset som har hersket her i dag. Det har vært helt vanvittig. I dag tidlig fant jeg ut at det skulle være masse visninger, og det fører med seg en hel haug med ting som skal ordnes, det har vært ørten utsjekkinger og enda flere telefoner, og en haug med folk som kom innom og skulle ha rom. I tillegg måtte jeg prøve å få oversikt over noe som i utgangspunktet ikke var så lett å få oversikt over, mens alt dette andre foregikk. Akkurat nå kjennes det ut som om jeg har jobbet to vakter på en gang! Det skal bli utrolig deilig med fri i morgen...

Konsertdag - gi meg styrke!

fredag 23. juli 2010

I kveld er det Muse-konsert i Bergen. Tror jeg. Det er i hvert fall en eller annen konsert, og i den anledning er hotellet fullbooket. Helt stappfullt, i den grad at vi må ta i bruk ekstrarom og så videre.

I bunn og grunn synes jeg det er gøy når det er fullt på hotellet. Det er travelt, jeg er "på", og jeg går stort sett hjem i strålende humør fordi jeg har smilt og vært sprudlende (mer enn jeg trodde var mulig for meg) hele dagen.

Men: Vanligvis når det er mye folk på hotellet, for eksempel når det er konfirmasjoner og lignende, sprer ankomstene seg litt utover dagen og kvelden, og mange skal hente nøkler etter stengetid. Når det er konsertdag, derimot, skal jo alle ha satt fra seg tingene og kommet seg ut igjen i god tid før konserten begynner, og så skal de muligens drikke litt først og stå et par timer i kø.

Igjen vil det si at ALLE sjekker inn før stengetid kl. 18. Da Rammstein hadde konsert her, var alle innsjekket før kl. 15 eller 16. DET er ikke ofte. Da er det beintravelt fra jeg kommer til jeg går, mye å gjøre og mye å organisere, og mye som skal ordnes. I tillegg er det ikke som vanlig at folk gjerne kommer litt senere enn de har skrevet på bestillingen. Neida, de kommer gjerne et par timer tidligere.

Ikke at jeg klager. Det er litt deilig med sånne travle dager, og så er det ekstra deilig når det er noenlunde rolig dagen etter. For meg, i hvert fall - de som vasker har ikke noen gode dager nå. Nesten alle rommene har vært i bruk i natt, så det er mye som skal vaskes på kort tid. I tillegg skal alle ekstrasengene vi eier og har brukes, så det blir mye bæring av dem. Og i morgen skal nesten alle rommene på hele hotellet sjekke ut, så det blir nok en innmari lang dag på dem da. Synes litt synd på dem, ja.

Nei, jeg får gjøre noe fornuftig før det braker løs her :)

Top 100 Fantasy Books

fredag 16. juli 2010

denne nettsiden ligger en liste over topp 100 fantasybøker gjennom tidene. Den forandrer seg hele tiden, ettersom den blir bestemt av en avstemming som foregår hele tiden.

Jeg er veldig glad i lister, av en eller annen grunn, og spesielt boklister. Derfor tenkte jeg at jeg ville dele den her, til inspirasjon for fremtidige bokkjøp (både for min og deres del). Bøkene som står i uthevet skrift er de jeg har lest, sånn hvis noen skulle lure.

Og ja, jeg har tenkt å lese hele listen, før eller senere.

Listen:
Old Rank Author/Editor Title
1 1 J R R Tolkien Lord Of the Rings Trilogy
2 2 J K Rowling Harry Potter Series
3 3 J R R Tolkien The Hobbit

4 4 Robert Jordan Wheel of Time Series Har lest til og med bok 9, mener jeg...
5 5 George R R Martin A Song of Ice & Fire Har lest de første to eller tre.
6 6 C S Lewis The Lion, the Witch & the Wardrobe [S2]
7 7 David Eddings The Belgariad Series
8 8 Terry Goodkind Wizard's First Rule [S1] Har lest de første to bøkene, vet ennå ikke om jeg fortsetter
9 9 Raymond E Feist Magician [S1] Teller det at jeg har lest bok 2?
10 10 Philip Pullman His Dark Materials Trilogy
11 11 Terry Brooks The Sword of Shannara [S1] Har lest en av bøkene, sånn ca midt i serien, tror jeg
12 12 Christopher Paolini Eragon [S1] Teller det at jeg har sett filmen?
14 13 Robin Hobb The Farseer Trilogy Denne har jeg riktignok bare begynt på...
13 14 Ursula K Le Guin A Wizard of Earthsea [S1]
15 15 R A Salvatore Dark Elf Trilogy
16 16 Stephen King The Dark Tower Series
17 17 Weis & Hickman Dragonlance Chronicles
20 18 J R R Tolkien The Silmarillion
18 19 Roger Zelazny The Chronicles of Amber
19 20 Richard Adams Watership Down
21 21 Lewis Carroll Alice's Adventures In Wonderland
23 22 Stephenie Meyer Twilight
22 23 Terry Pratchett The Colour of Magic [S1]
26 24 William Goldman The Princess Bride
24 25 Stephen Donaldson Thomas Covenant - The Unbeliever Jeg har riktignok bare lest bok 1, og likte den ikke.
27 26 Neil Gaiman American Gods Anbefales!
25 27 Madeleine L'Engle A Wrinkle In Time
29 28 Eoin Colfer Artemis Fowl
28 29 Anne Rice Interview With the Vampire
31 30 Roald Dahl Charlie & the Chocolate Factory
30 31 George Orwell Animal Farm
32 32 Marion Zimmer Bradley The Mists Of Avalon
33 33 Bram Stoker Dracula
35 34 Anne McCaffrey Dragonflight [S1]
34 35 Gaiman & Pratchett Good Omens
38 36 David Eddings The Malloreon
36 37 Tad Williams Memory, Sorrow & Thorn Series
37 38 Neil Gaiman Neverwhere
39 39 William Golding The Lord Of the Flies
40 40 Brian Jacques Redwall [S1]
42 41 Garth Nix Sabriel [S1]
41 42 Steven Erikson Gardens of the Moon [S1]
43 43 Homer The Odyssey
44 44 Piers Anthony On a Pale Horse [S1]
45 45 T H White The Once & Future King
46 46 Michael Ende The Neverending Story
47 47 Terry Pratchett Mort [S4]
51 48 Cornelia Funke Inkheart
48 49 Gail Carson Levine Ella Enchanted
50 50 Lloyd Alexander The Chronicles of Prydain
49 51 Tamora Pierce Alanna: The First Adventure
52 52 Unknown Author Beowulf
53 53 Mary Shelley Frankenstein
54 54 C S Lewis The Screwtape Letters
55 55 Anthony Burgess A Clockwork Orange
58 56 David Eddings The Elenium
56 57 Paulo Coelho The Alchemist
57 58 Weis & Hickman Death Gate Cycle
77 59 Patrick Rothfuss The Name of the Wind [S1]
60 60 Susanna Clarke Jonathan Strange & Mr Norrell
59 61 Guy Gavriel Kay Tigana
61 62 Audrey Niffenegger The Time Traveler's Wife
64 63 William Shakespeare A Midsummer Night's Dream
62 64 Mitch Albom The Five People You Meet in Heaven
63 65 Jacqueline Carey Kushiel's Dart [S1]
66 66 Moore & Gibbons Watchmen
67 67 Michael Moorcock Elric of Melnibone Series
65 68 Oscar Wilde The Picture of Dorian Gray
68 69 Richard Matheson I Am Legend
74 70 Jonathan Stroud The Amulet of Samarkand [S1]
69 71 Diana Gabaldon Outlander [S1]
71 72 Susan Cooper The Dark Is Rising [S1]
76 73 David Gemmell Legend [S1]
70 74 Gabriel Garcia Marquez One Hundred Years of Solitude
73 75 Norton Juster The Phantom Tollbooth
72 76 Laurell K Hamilton Guilty Pleasures [S1]
78 77 Peter S Beagle The Last Unicorn
75 78 Yann Martel Life of Pi
79 79 Frank Miller Batman - The Dark Knight Returns
80 80 Antoine de Saint-Exupery The Little Prince
83 81 Diana Wynne Jones Howl's Moving Castle
81 82 Alice Sebold The Lovely Bones
88 83 Glen Cook The Black Company [S1]
86 84 Charles Dickens A Christmas Carol
82 85 China Mieville Perdido Street Station
84 86 Mercedes Lackey Magic's Pawn [S1]
85 87 LaHaye & Jenkins Left Behind [S1]
90 88 Dr Seuss The Cat in the Hat
91 89 Patricia C Wrede Dealing With Dragons [S1]
89 90 Elizabeth Kostova The Historian
93 91 Ray Bradbury Something Wicked This Way Comes
87 92 Jostein Gaarder Sophie's World
92 93 Gene Wolfe Book of the New Sun
97 94 Dante Alighieri Inferno
100 95 Jim Butcher Storm Front [S1]
95 96 Anne Bishop Daughter of the Blood [S1]
94 97 Franz Kafka The Metamorphosis
98 98 Richard Bach Jonathan Livingston Seagull
96 99 Mikhail Bulgakov The Master and Margarita
99 100 Daniel Quinn Ishmael

Bokferie

torsdag 15. juli 2010

Da var ferien min over for i sommer, og jeg sitter på jobb, med fornyet energi og tiltakslyst. Faktisk! Jeg har hatt en travel, men fantastisk ferie som har vært akkurat passe lang. Jeg har rukket å få med meg både Øst- og Sørlandet, Sørlandssenteret, Dyreparken i Kristiansand (vi så ELLEVE ulver!), Kristiansand by, en nostalgitur innom Universitetet i Agder hvor jeg studerte engelsk, Vikingmarked på Bronseplassen i Høvåg og ørten turer.

Ikke minst har jeg lest veldig, veldig mye. Mamma lånte meg nesten alle bøkene til Camilla Läckberg, som er en svensk krimforfatter. Jeg har antageligvis nevnt det i et tidligere innlegg. Jeg satt med nesen ned i de bøkene hvert ledige øyeblikk, og storkoste meg. Jeg har sjelden vært så glad for å ta feil (jeg trodde jo ikke de var noe bra).

Ellers holder jeg på å lese Harry Potter-serien om igjen. Jeg bare måtte! Nå skal jeg til å begynne på Prisoner of Azkaban, som var en av yndlingsbøkene mine i serien (nå vet jeg ikke hvilken jeg liker best). Jeg gleder meg til jeg kommer til den siste boken, som jeg ikke har lest så veldig mange ganger, ikke i forhold til de andre i hvert fall.

Jeg skal også til å begynne på boken Left Hand of God av Paul Hoffman. Damen i bokhandelen var veldig begeistret for den (og den har til og med blitt oversatt til norsk), så det skal bli spennende å se hvordan den er. Det skal også bli interessant å se om man finner ut hvorfor den heter Left Hand of God i stedet for Right Hand of God, som Å. påpekte i går.

Ellers har jeg lest Percy Jackson and the Lightning Thief, siden jeg likte filmen så godt. Jeg må bare si: Herlighet så forskjellig boken og filmen var! Hovedtrekkene til personene (bortsett fra alderen) var for så vidt den samme, og selve settingen også, men resten var vilt forskjellig. Jeg kunne ha skrevet side opp og side ned om antagonistene i forhold til i boken (hvor ble for eksempel Ares av?), men det ville ha røpet for mye av handlingen for de som ikke har lest boken. Men motivasjonen til de enkelte er jo helt annerledes, for å nevne noe.

Og kartet. Hva er egentlig greia med det kartet som viste hvor de skulle gå? Det finnes jo ikke i boken, og de er jo ikke engang på de samme stedene. Hva med questet hans? Hvorfor ble det plutselig til at ingen av gudene kunne få barn når det faktisk bare gjaldt "The Big Three"? Hvorfor går de i klær fra oldtidens Hellas når de holder Counsil, når det tydelig står i boken at de i den samme settingen går i moderne klær? Hvorfor ble hele greia med de flyvende skoene forandret, og hvorfor beholdt Percy dem plutselig selv? Nei, det er en temmelig lang liste, og jeg har ikke skrevet halvparten engang.

Misforstå meg rett, både boken og filmen er veldig bra på hver sin måte. Men hvis du forventer at det skal være samme historie, blir du skuffet. Hvis man derimot innbiller seg selv at det ikke er samme greia i det hele tatt, går det overraskende fint, og det er særdeles underholdende.

Ellers har jeg ikke lest noen nye bøker, såvidt jeg husker. Jeg skal til å begynne på Naamah's Kiss av Jacqueline Carey, noe jeg gleder meg til. Men jeg må vente til jeg har tid til ikke å gjøre noe annet enn å lese i noen dager, for sist jeg leste noen av hennes bøker klarte jeg knapt å rive meg løs for å spise og sove. Sistnevnte ble det forøvrig veldig lite av.

Nei, nå får jeg ta og jobbe litt, selv om det ikke er så mye å gjøre.
Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.