Romjulstanker og nyttårsdrømmer

mandag 26. desember 2011

Da er det romjul igjen. Vi har nettopp fått igjen strømmen etter at den har vært borte siden tidlig i går kveld, og jeg setter plutselig mye mer pris på slike ting som fungerende internett, lys til å lese eller pusle, en kopp rykende varm kaffe fra kaffemaskinen min (som jeg kjøpte for bursdagspengene mine rett før jul - et av de beste kjøpene jeg noengang har gjort), eller et fungerende stereoanlegg.

Jeg har lest mye, og har innsett at selv om jeg ikke hadde lest noe i førjulstida hadde jeg likevel klart lesemålet mitt, siden jeg har lest fem bøker bare siden jeg kom hjem. Nå har jeg begynt på gigantiske Wise Man's Fear av Patrick Rothfuss, som er på nesten 1000 sider (boken altså, ikke forfatteren), og har planer om å virkelig nyte den.


Til tross for at jeg har mye jobb igjen å gjøre på universitetet har jeg fått beskjed om å ta det etter jul, siden jeg skal begynne på syntaktisk analyse - da er det greit å ha noen i nærheten som kan hjelpe meg. Så plutselig fikk jeg ordentlig juleferie likevel.

Eller juleferie og juleferie. På lillejulaften var jeg inne på UiB sine sider og så på stillingsannonsene, og så at det var utlyst en stipendiatstilling på LLE (institutt for lingvistiske, litterære og estetiske fag) hvor søknadsfristen var 31. januar. Jeg har jo drømt lenge om å ta doktorgrad, og da jeg snakket med hun som var veileder for masteroppgaven min sa hun at jeg burde søke. Sjansen for at jeg ikke får det er stor, siden jeg ikke har publisert noe i ettertid, men det vil uansett øke sjansene mine neste gang det blir lyst ut. Da kan de se at jeg har søkt før og dermed gjerne vil dette, og de kan se fremdrift.

Og for all del. Det kan jo være at jeg faktisk får stillingen.

I hvert fall innebærer dette at jeg må begynne på prosjektplan og fremdriftsplan, helst nå i julen, og det er jo en del jobb. Prosjektplanen skal være på inntil 5 sider, fremdriftsplanen på inntil 3, pluss litteraturliste for prosjektplanen. Nå gjelder det bare å få litt mer klarhet i hva jeg vil skrive om, samt hvorfor og hvordan, og få det ned på papiret.

Jeg hadde egentlig tenkt å vente med å skrive dette innlegget til enkelte personer hadde fått vite det først, men jeg er uten mobildekning og uten utsikter til å få dekningen tilbake med det første, så det får holde med dette enn så lenge.

Så nå er jeg en fantastisk kombinasjon av utslitt og gira. Mest utslitt, egentlig. Jeg har ikke engang orket å skrive noe på romanen min, selv om jeg synes skriving er noe av det gøyeste i verden og alle bitene er i ferd med å falle på plass. Så nå i julen skal jeg ikke ha noen skrivekrav, jeg skal bare ta hver dag som den kommer, lese mye, pusle mye og kose mye med Joker, som er den helt fantastiske hunden til foreldrene mine.

God jul og godt nyttår til dere alle!

It's Monday! What Are You Reading?

mandag 12. desember 2011

Etter å ha blitt ferdig med Goodreads' leseutfordring i går har jeg ikke begynt på noe nytt, men tenker jeg skal ta meg goood tid når jeg først begynner på noe. Kanskje jeg av prinsipp skal finne frem en av de bøkene jeg har lest i filler og lese den om igjen. Det er kjempegøy å lese så mange nye bøker som jeg har gjort, men det er jammen deilig å finne frem en god gammel en også.


Bøker jeg leste forrige uke:
Brandon Sanderson: Elantris
Adrian Tchaikovsky: Salute the Dark

Bøker jeg anmeldte forrige uke:
Fortsatt ingen, og regner ikke med det blir noen denne uken heller, med all jobbingen jeg må få unnagjort. Men etter det regner jeg med at det kommer en anmeldelse. Eller to. Eller tre.

Bøker jeg leser nå:
Ingen for øyeblikket - det var faktisk litt godt med en lesepause etter et helt år med leseutfordring. Det vil si, jeg har jo hatt lesepauser i år, men ingen der jeg ikke satt med halvdårlig samvittighet fordi jeg havnet på etterskudd (eller trodde jeg kom til å gjøre det). Litt deilig er det å få en liten pause fra alle de nye inntrykkene - jeg orker ikke engang å se film akkurat nå.

Bøker jeg planlegger å lese denne uken:
Hmmm... Ny eller gammel? Jeg tror kanskje at jeg skal gå tilbake til røttene mine, til en av de aller første fantasyseriene jeg noensinne leste (rett etter Tolkien tror jeg) og lese Sagaen om Paksenarrion av Elizabeth Moon. Eller kanskje Deverry-bøkene av Katharine Kerr, som jeg ikke har lest på lenge men som jeg begynte på samtidig. Eller... Eddings. Jeg tror det blir Eddings. Jeg skal ikke krangle med de som sier at det er en god del klisjéer i bøkene hans, men det er nå bare Eddings som er Eddings. Jeg liker ham, jeg.

(Er det forresten ikke rart hvor mye man kan skrive om så lite i et blogginnlegg?)

Leseåret 2011 og lesemål 2012

søndag 11. desember 2011

Ta en liten kikk på Goodreads-widgeten i sidemenyen min - er den ikke fin? I dag leste jeg nemlig ferdig min 100. bok i 2011, som var Salute the Dark av Adrian Tchaikovsky. Det er litt merkelig å være ferdig, men også veldig herlig. Utfordringen er jo ikke akkurat noen viktig utfordring som sådan, men den har ligget i bakhodet hele tiden, og jeg er litt sånn at jeg ikke klarer å legge det ordentlig fra meg før jeg enten er ferdig eller har gitt helt opp. Det siste var liksom ikke noe alternativ disse siste månedene.

Det som føles merkelig er å ha lest så mye på så kort tid. Jeg har jo alltid lest mye, men det har vært noen få nye bøker og mange jeg har lest før. Med unntak av to-tre bøker har jeg jo nesten bare lest nye bøker i år. Jeg har også mistet all rest av selvkontroll på Amazon, og til tross for mengdene jeg har lest i år har jeg langt flere uleste bøker nå enn da året startet, selv hvis jeg regner med de jeg leste i løpet av julen.

Jeg har også lært at skriverådet som er inkludert i de aller fleste skrivebøker, nemlig "les mye," definitivt har noe for seg. Ikke bare føler jeg at skrivingen min er bedre på et mer generelt plan, men jeg er faktisk fornøyd med plottene mine. Jeg har slitt med å komme på plott som jeg ikke selv synes er dørgende kjedelige, men nå føles de mer "riktige", litt mer kreative. Forhåpentligvis.


Sjangermessig har jeg vært veldig ensidig. Det er vel ingen hemmelighet at det er fantasy som er min sjanger. Av 100 bøker er 78 enten fantasy, science fiction eller alternate reality/fremtid. Jeg har disse under en samlebetegnelse fordi en del av dem kan klassifiseres som flere. Hovedvekten er på "typisk" fantasy, men i år har jeg også en del urban fantasy og steampunk.


Jeg har lest 16 krimbøker, noe som i og for seg ikke er uventet. Da har jeg ikke tatt med de fantasybøkene som egentlig er veldig "krimaktige", bare med tydelige fantasyelementer. Ellers har jeg bare lest 3 klassikere, og 3 bøker som egentlig ikke passer inn i noen spesiell sjanger.

Jeg er ganske fornøyd - jeg hadde jo et mål om å lese flere sjangre som jeg ikke klarte, men jeg har utforsket veldig mange undertyper av fantasy og har funnet mange nye favoritter.

Så var det neste år.
I 2012 skal jeg ikke være på langt nær så ambisiøs. Dette året har på mange måter slitt meg ut, spesielt siste delen av det, og neste år må jeg bli flinkere til å ta vare på meg selv. Når man blir syk jevnlig bare fordi man har FOR mye å gjøre (tre jobber, NaNoWriMo, leseutfordring på 100 bøker, dansekonkurranse, konferanse og så videre er kanskje litt i overkant) er det et ganske tydelig tegn om å ta det mer med ro. Jeg er ikke så god på utfordringer - enten gir jeg opp med en gang, eller så pusher jeg meg selv altfor hardt fordi jeg SKAL klare det. Konkurranseinstinkt er ikke alltid en bra ting, i hvert fall ikke når man også er en ihuga perfeksjonist.

Derfor skal jeg begrense meg. Jeg skal også bruke tid på faglig litteratur, så målene blir litt mer enn bare lesemål. Her er mine lesemål, skrivemål og andre mål for 2012:

24 nye romaner (2 per måned - leser jeg mer blir det gamle bøker som leses om igjen)
10 fagbøker
24 faglige artikler
Klare minst 75.000 ord under neste NaNoWriMo
Skrive i minst 15 minutter hver dag (har allerede begynt med dette, og så langt går det veldig bra. 15 minutter er jo egentlig ingenting, i hvert fall ikke ved hjelp av Write or Die, og det skal egentlig godt gjøres å IKKE klare å presse det inn noe sted.)
Fullføre førsteutkastet til NaNoWriMo-romanen for 2011

Forhåpentligvis er dette overkommelig uten å være så på hekta at jeg får enda et år som i år ;)

ETA: Ooooh, glemte også å skrive at jeg for første gang i hele mitt liv har vunnet noe i en adventskalenderkonkurranse. Jeg vant en bokpakke fra Schibsted-forlagene, aner ikke hva det er, men gleder meg til å få dem :)

Topp 10 barndomsfavoritter

onsdag 7. desember 2011


Den originale Top Ten Tuesday finner du hos bokbloggen The Broke and the Bookish, og er en ukentlig meme med topp ti et-eller-annet-som-har-med-bøker-å-gjøre. Ukens tema finner du her, og er Top Ten Childhood favorites, eller barndomsfavoritter på godt norsk.


1. Ronja RøverdatterRonja Røverdatter av Astrid Lindgren. Dette var yndlingsboken over alle yndlingsbøker, og jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har lest den. Det var noe med Ronja, med karakterene, med det ville, vakre, fantasifulle og litt skumle som appellerte veldig til meg både den gang og nå. (Kanskje det ikke er så rart at jeg har endt opp som fantasyfan?)

2. Brødrene LøvehjerteBrødrene Løvehjerte av Astrid Lindgren. Boken var ikke like kjær som Ronja Røverdatter, men jeg har definitivt lest den et tosifret antall ganger. For å si det sånn. Jeg tror det var her min kjærlighet til fantasiverdener, skumle drager og heltemot begynte.

3. Vi på SaltkråkanVi på Saltkråkan av Astrid Lindgren. Jeg tror det er hevet over enhver tvil at jeg virkelig elsket Astrid Lindgren som liten. Vi på Saltkråkan var en koselig bok jeg egentlig aldri syntes var særlig spennende (kanskje fordi jeg ikke engang kan huske å ikke ha lest den) men som jeg leste om igjen og om igjen likevel.

4. Sølvhingstens sønner av Elyne Mitchell (beklager, fant ikke bilde). Dette er egentlig en oppfølger til Sølvhingsten (og en til?) som en av brødrene mine fikk i en eller annen bokklubb. Jeg har aldri lest selve Sølvhingsten, men for en hestegal jente var dette boken over alle bøker. Særlig bra er den kanskje ikke, men det var da hester i den. Skjønt "det var da hester i den" beskriver den ikke helt - "hovedpersonene" om man kan kalle det det er villhester, og boken handler om deres liv fra hestenes perspektiv.

5. Five on a Treasure Island (Famous Five, #1)Fem-serien av Enid Blyton. Linken går til første boken, men jeg husker ikke hvilke av bøkene jeg likte best - jeg husker ikke engang hva de heter, jeg pleide å begynne på første boken og så lese hele serien ut når jeg først var i gang. Fem-bøkene er enda noen bøker jeg hovedsaklig arvet etter brødrene mine, og handler om fem barn/ungdommer som stadig vikler seg inn i et eller annet slags eventyr.

6.Adrift in the Pacific: Two Years Holiday To års ferie av Jules Verne. Ikke noen barnebok for så vidt, og jeg husker mamma sa at jeg kanskje var litt for liten til å lese den (men jeg var tom for lesestoff, og hun var nok lei maset mitt). Mamma har en utgave som hun selv hadde når hun var ungdom, fra sekstitallet eller deromkring, og jeg husker jeg syntes det var UTROLIG stilig. Boken handler om en gruppe skolegutter fra New Zealand som er på skoletur, og som lider skibbrudd og havner på en øde øy.

7. Marikken av Astrid Lindgren. Enda en Lindgren-bok som jeg har lest utrolig mange ganger.

8. Anne Villdyrjente av Bjørn Rongen. Dette er også en av mammas bøker, fra femtitallet denne gangen. Den handler om lille Anne som blir tatt av bjørnen fordi dens egen unge ble tatt av en jeger. Eller noe sånt. Det er en del år siden jeg leste den, for å si det sånn.

9. Aurora i blokk Z av Anne-Cath. Vestly, eller egentlig de aller fleste Vestly-bøkene. Jeg husker jeg elsket både bøkene om Aurora, Guro, Ole Aleksander Filibom-bom-bom og Mormor og de åtte ungene.

Hvilke var dine barndomsfavoritter?
 

It's Monday! What are you reading?

mandag 5. desember 2011

Jeg tok meg for en gangs skyld fri i helgen, og har fått lest veldig mye mer enn jeg trodde. Jeg regner ikke med at jeg får lest særlig mye denne uken, men jeg har bare to bøker igjen på leseutfordringen min (hurra!), så det gjør egentlig ikke så mye.
Bøker jeg leste forrige uke:
Adrian Tchaikovsky: Blood of the Mantis
Trudi Canavan: The Magicians' Guild
Andrzej Sapkowski: The Last Wish (egentlig en novellesamling, viste det seg)
Mark Lawrence: Prince of Thorns


Bøker jeg anmeldte forrige uke:
Ingen, faktisk. Jeg har planer om å komme sterkere tilbake med anmeldelser litt etter jul, når jeg får lest noen av bøkene om igjen.

Bøker jeg leser nå:
Brandon Sanderson: Elantris (hvis resten av boka lever opp til begynnelsen skal jeg definitivt lese mer av denne forfatteren!)

Bøker jeg planlegger å lese denne uken:
Brandon Sanderson: Elantris, samt helst én bok til, men det kommer helt an på om jeg faktisk får den jeg har tenkt å lese i posten i tide... Mulig det blir Iron Jackal av Chris Wooding. Hvis jeg får tid.

NaNoWriMo oppsummering

torsdag 1. desember 2011

I år har jeg, som tidligere år, vært med på NaNoWriMo, som går ut på å skrive en roman på minst 50 000 ord i løpet av en måned. Det har vært en merkelig måned, først og fremst fordi jeg har hatt så mye annet å stå i med, men også fordi opplevelsen har vært en helt annen enn tidligere.

For det første. Bergensgjengen. De som har vært på møtene, både på Outland og Studentsenteret, har vært en fantastisk gjeng. Jeg føler alle har heiet på hverandre og backet hverandre opp. I dag var det aller siste skrivemøtet (selv om vi skal ha TGIO i morgen) og det var både kjempegøy og litt trist. I hvert fall var det en gruppe veldig slitne og overtrøtte mennesker som satt der.

For det andre er jeg for en gangs skyld fornøyd med historien. Man skulle tro jeg fikk prestasjonsangst når jeg endelig skulle prøve å skrive historien jeg har tenkt på (og gjort diverse forsøk på å skrive) siden førsteklasse på videregående. Det er faktisk snart 12 år siden (det er 12 år siden på bursdagen min) nå. Men for første gang, faktisk for noen fortelling, er jeg fornøyd med plottet, karakterene er slik jeg liker dem og det er lite som skjer bare fordi det må skje for å få plottet til å gå opp.

Jeg er fortsatt langt fra ferdig, til tross for mine vel 90k ord, og kommer til å fortsette et stykke ut i desember. Man vet man er inne på noen år man etter å ha skrevet 12k på én dag sitter og endrer slutten og bare klør i fingrene etter å skrive videre. Jeg er som sagt fornøyd med det meste av plottet, men føler at slutten ikke har ytt opptakten rettferdighet. I kveld har jeg plottet den om igjen, og jeg føler den er mye mer "riktig" nå.

Samtidig som jeg har hatt et ganske bra plott å støtte meg på (har de viktigste punktene og årsakene til at ting skjer) har historien også overrasket meg etter hvert. De siste dagene har det skjedd en del uforutsette twister og vendinger som jeg overhodet ikke har planlagt, men som passer historien veldig godt.

For det tredje har jeg lagt min elsk på programmet Write or Die av Dr. Wicked. Det går ut på at man setter seg et mål på antall ord, samt hvor lang tid man vil bruke. Så skriver man så fort man klarer og får advarsler hvis det går for lang tid uten at du skriver. Veldig genialt for ordkriger, for eksempel. Det er også veldig fint hvis man står halvveis fast og bare MÅ komme seg videre, for å komme seg gjennom det. Jeg har brukt Write or Die veldig mye. Man føler liksom ikke at man kan stoppe å skrive når man skriver på tid, noe som er fantastisk for konsentrasjonen.

For det fjerde har jeg egentlig ikke hatt tid til å skrive denne måneden, men på en eller annen måte har jeg fått det til likevel. Jeg skjønner ikke helt hvordan det skjedde. Men jeg liker det :) Med 90k er jeg milevis over målet jeg egentlig hadde satt meg også, så jeg kunne ikke vært mer fornøyd. Eller jo, kanskje om boken faktisk var ferdig. Men den krever litt mer enn 90k, for å si det sånn... ;)

Noen andre som har vært med på NaNoWriMo? Hvordan gikk det?

Nå er det lesing som står for tur. Jeg har bare 6 bøker igjen på Goodreads sin leseutfordring (mitt mål var 100 bøker), og jeg har en rekke supre bøker som venter i bokhyllen. I julen skal jeg også prøve å få skrevet omtaler av de bøkene jeg har lest.
Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.