Naomi Novik: Throne of Jade

mandag 30. juli 2012

Throne of Jade (Temeraire, #2)
Dette er bok to i Temeraire-serien av Naomi Novik. Før jeg skriver om selve boken må jeg bare fortelle at serien faktisk holder på å bli oversatt til norsk. Jeg så dem i sommer i en matbutikk, av alle steder, og det ser ut til at de tre første er oversatt så langt. Jeg aner ikke hvordan oversettelsen er, men om du ikke liker å lese på engelsk anbefaler jeg virkelig å sjekke ut de norske oversettelsene. Førsteboka heter Hans Majestets Drage, hvis jeg husker riktig.

Det er krig mellom Frankrike og Storbritannia. Bok én beskrev hvordan kaptein Laurence fant et drageegg ombord i et fransk skip, og endte opp som dragens rytter da det klekket. Men Temeraire, som han kalles, er en kinesisk drage av rasen de priser aller høyest, og kineserne er mildt sagt ikke fornøyde med at han har kommet i britenes hender, og blir brukt i krig. Det ender med at både Temeraire og Laurence må dra til Kina, men verken reisen eller ankomsten i Kina blir like enkel som de hadde sett for seg.

Jeg synes andrebøker ofte kan være litt så som så. I førsteboka er alt ved settingen så nytt, men i andreboka vet man liksom hva det går i. Samtidig er forventningene høyere, og det er lett å feile. Derfor var jeg veldig spent på denne.

Novik er veldig god på å fange "tidsånden" i det hun skiver. Personene oppfører seg slik de gjorde på den tiden, og selv om de nok er litt mer moderne i tankegangen enn det de opprinnelig var, merkes det ikke. De er realistiske ikke bare i hvordan de er og at de er forskjellige fra hverandre, men også i det at de har en forhistorie, før førsteboka begynner. For eksempel har Laurence og Riley hatt sine uenigheter i tidligere år, noe som påvirker dem nå.

Om jeg skal kritisere noe må det være at tempoet i boken er litt langsomt. Novik tegner tydelige og livaktige bilder av hvordan ting faktisk var - personene, livet på skipet, slike ting - og dette går naturligvis på bekostning av tempoet og hvor action-pakket det føles. Det er ikke slik å forstå at det ikke skjer ting, men deler av boken hadde nok en annen forfatter redigert vekk. Samtidig er disse delene viktige for hvordan personene (og dragene) utvikler seg i løpet av boken, hvorfor de gjør som de gjør og hva som motiverer dem. Som en på goodreads sa, sjøreisen tar åtte måneder og det er forståelig at Novik vil beskrive dette, men det blir kjedelig etter hvert. Både begynnelsen og slutten er annerledes i så måte. På den andre siden føles slutten litt som om den prøver å overkompensere.

Det er også andre ting som ikke helt er bra. Spesielt på slutten skjer ting uten at det egentlig har vært bygd opp til dem, eller at de blir forklart godt nok. Andre ting blir bygd opp til og så skjer de ikke. Og av og til er ikke personene helt "in character."

Men alt i alt likte jeg boken veldig godt, det er ikke lett å få en bok hvor hoveddelen omhandler reising til å bli bra og ha et godt driv. De nye karakterene fascinerte meg, og jeg synes det er fint hvordan Temeraire utvikler seg. Jeg angrer i hvert fall ikke på at jeg leste den, og gleder meg til å lese bok tre!

Uhelbredelig bok-shopoholiker?

mandag 23. juli 2012

Den siste uken har jeg sortert bokhyllene mine opptil flere ganger. Jeg har en bokhylle som er reservert speculative fiction, hovedsaklig fantasy, og der har jeg nå en egen hylle for uleste bøker. Tidligere har de stått innimellom de bøkene jeg har lest før, siden bøkene har vært sortert alfabetisk, noe som har gjort det veldig vanskelig å få oversikt. Jeg har gått litt amok i bokhandler de siste to månedene, så jeg ble vel ikke særlig overrasket over at det var 31 bøker da jeg talte dem.

Men så kom jeg på at jeg jo har en hel del faglitteratur som jeg ikke har lest. Da kom det plutselig tolv til. Imidlertid har jeg jo en egen, liten bokhylle til alt som ikke er speculative fiction, og der var det jammen tre til. Med 46 bøker tror jeg kanskje ikke at jeg kommer til å ha problemer med å finne noe å lese resten av året...

Det er bare én hake ved dette... Jeg var på Amazon i går. Ingen god idé! Jeg skal ikke si hvor mange bøker jeg endte opp med *host*ti*host* og i hvert fall ikke hvor mange jeg krøp til korset og sparte til senere. Vissheten om trygg inntekt fra og med august var veldig dårlig for selvkontrollen min, som ikke er særlig god i utgangspunktet. Noen andre som har det sånn?



Jeg gleder meg forøvrig veldig til bøkene, det er en fin blanding av romaner jeg har ventet på som er i serier jeg holder på med, romaner jeg ikke vet noe annet om enn at de virker grådig spennende, og noen historiebøker om hverdags- og arbeidsliv i forskjellige tidsperioder og forskjellige steder.

Enchanted Forest Chronicles av Patricia C. Wrede

fredag 20. juli 2012




(Om bok 1) Cimorene is everything a princess is not supposed to be: headstrong, tomboyish, smart. . . .
And bored. So bored that she runs away to live with a dragon . . . and finds the family and excitement she's been looking for.



(Om serien) Collected together for the first time are Patricia C. Wrede's hilarious adventure stories about Cimorene, the princess who refuses to be proper. Every one of Cimorene's adventures is included in its paperback edition--Dealing with Dragons, Searching for Dragons, Calling on Dragons, and Talking to Dragons--in one handsome package that's perfect for gift giving.

Patricia C. Wrede er et navn jeg har kjent til i nesten tolv år, men da bare som forfatteren som står bak listen "Patricia C. Wrede's Worldbuilding Questions" - spørsmål beregnet for å hjelpe håpefulle specfic-forfattere eller worldbuildere å konstruere gode verdener. I fjor, etter en worldbuilding-periode, bestemte jeg meg for å se om hun hadde en blogg. Hun har ikke bare en blogg, men en veldig bra en, men likevel slo det meg ikke før for en måned eller to siden at hun faktisk er forfatter. Rett til Goodreads, og så innom Amazon for å bestille. 

Jeg hadde dem med på ferie, og for å si det sånn, det tok meg ikke lang tid å lese dem.

Serien er egentlig barnebøker, men kan fint leses av voksne også. Den er en slags parodi på tradisjonelle eventyr og verdenssynet i disse, og verdenen den foregår i er en slags verden der alle eventyrene er sanne. Første bok (kommer ikke til å si noe om handlingen i bok 2-4 da det vil inneholde spoilere) handler om prinsesse Cimorene, som synes alt hun må lære som prinsesse er kjedelig, og heller vil lære magi hos hoffmagikeren (går ikke så bra så fort foreldrene hennes finner det ut), sverdfekting hos fektemesteren (tar også fort slutt), matlaging (det gjør jo ikke en prinsesse, må vite), og ender opp med å skulle gifte seg med en ikke altfor intelligent prins hun ikke liker.

Cimorene er en snarrådig prinsesse, langt unna de tanketomme og fjollete prinsessene som er vanlige deromkring, og ender snart opp som prinsessen til dragen Kazul. Her lager hun mat, katalogiserer biblioteket og organiserer skattkammeret, innimellom alle ridderne og prinsene hun må overbevise om at hun ikke trenger å reddes, ellers takk. Men etter hvert oppdager hun at dragene har sine egne problemer, og at trollmennene ikke akkurat har rent mel i posen.

Bøkene er lettleste og underholdende, til tider hysterisk morsomme. Jeg leste alle fire bøkene på rappen og ble ikke lei, selv om den er desidert morsomst i den første boken. Det er noe med hele den verdenen og måten Wrede beskriver den på som er helt særeget og genialt. Hun tar ikke bare typiske eventyr, Disney-filmer og lignende og snur dem på hodet eller parodierer dem, men utfordrer også hele greia med å oppføre seg "slik man skal fordi det er sånn det er" - man trenger faktisk ikke å være nøyaktig som alle andre. Man ser det ikke bare i Cimorene, som er mye sterkere enn typiske kvinnefigurer uten å overkompensere, men også Morwen, som i bok tre får pepper fordi hun ikke oppfører seg som en tradisjonell heks. Det jeg likte særlig godt med dette er at forfatteren ikke moraliserer i det hele tatt. Og selv om hun parodierer de "klassiske" fortellingene føles det aldri som om hun gjør narr av dem. 

Det som til tider kan virke forvirrende er at selv om alle fortellingene, direkte eller indirekte, handler om Cimorene, blir fortellingen fortalt fra en ny persons synsvinkel for hver bok. Første bok er Cimorene, andre bok er dels Cimorene, dels Menandbar, tredje bok er Morwen, og fjerde bok er Daystar. Fjerdeboka er i førsteperson, i motsetning til de andre. Jeg antar at det er fordi de andre bygger opp til det som skjer her, og fordi spenningen avhenger av det hovedpersonen ikke vet og prøver å finne ut av, siden så godt som alle andre karakterer vet det. Likevel føles det rart med dette skiftet. Men når det gjelder de forskjellige synsvinklene synes jeg det er fascinerende hvor forskjellig bøkene blir. Det er veldig tydelig samme serie i skrivemåte, men hver person farger store deler av fortellingen i "sin" bok, noe jeg digger.


Det plaget meg også litt at mens bok én og to hadde egen slutt, hadde bok tre en cliffhanger-slutt. Ikke så krise for meg som hadde tilgang på alle på en gang, men likevel. Jeg er ikke så begeistret for dem. På den andre siden var det virkelig ikke noen annen måte å løse det på uten å fordoble antall sider, og bøkene er ganske tydelig to forskjellige. Det kunne ikke ha vært samme bok.

Skulle jeg ha trukket frem det jeg likte med bøkene hadde jeg aldri blitt ferdig. Cimorene har jeg allerede skrevet om, men Morwen er kanskje min yndling med sine ni katter og snusfornuftige holdning til livet. Det er en betraktelig mer uskyldig serie enn bøkene jeg vanligvis leser - siden det er barnebøker er det lite død og fordervelse, men man trenger vel en pause fra det også av og til? Det verste som skjer er at en og annen drage spiser en og annen trollmann, men det blir ikke beskrevet i noen detalj.

Jeg skjønner ikke helt hvordan disse bøkene har gått meg hus forbi tidligere siden de er om drager (de fleste som har fulgt denne bloggen vet vel mitt forhold til bøker om drager...), men jeg er veldig glad for at jeg har lest dem nå. Det var ypperlig sommerlesning, og jeg anbefaler dem virkelig.

(Beklager forøvrig hvis jeg skriver litt usammenhengende eller kaotisk. Jeg skriver dette midt på natten (har lagt det inn til publisering senere), så hodet mitt er kanskje ikke heeelt med.)




Utdannelse og sånt

onsdag 18. juli 2012

Etter å ha lest et innlegg på Elisabeths blogg Bokstavelig Talt har jeg for første gang siden jeg ble ferdig med masteroppgaven begynt å tenke på det med studier igjen. Ikke på heltid, og jeg er uansett altfor sent ute til å søke for i år, men det er noe med det å lære seg nye ting for moro skyld. Jeg var for eksempel ofte i tvil om jeg ikke heller burde ha tatt historie eller arkeologi eller noe sånt, eller (ikke minst) bibliotekarutdannelse.

Som en slags erstatning har jeg nå gått gjennom og kopiert pensumlistene for de fleste fagene og emnene jeg synes er interessante på UiB, og skal gjøre det samme for UiO.

Imidlertid er jo det meste av dette beregnet på heltidsstudenter, og er nok ikke særlig lett skrevet for en som ikke har drevet med det før. Om noen har noen gode bøker, enten populærvitenskapelige eller ikke supertunge, innenfor religion (helst gamle og/eller små/ukjente), antropologi, geografi/geologi (kartografi, migrasjon, naturfenomen og platetektonikk), psykologi, historie (spesielt vikingtid, middelalder og stort sett alt som ikke har et hovedsaklig politisk perspektiv), og andre ting som kan være relatert men som jeg ikke kommer på, hadde jeg satt stor pris på anbefalinger. Jeg har jo lesemål på en del faglig litteratur i år!

Ikke at jeg ikke har noe jeg har tenkt å gjøre. Jeg har nemlig funnet flere kurs på Coursera.org jeg har lyst til å ta. Jeg var innom der tidligere, men nå har flere amerikanske universitet blitt med. Kursene er gratis, og mange av dem er litt annerledes enn de man vanligvis kommer over. De jeg har tenkt på å ta er:

Fantasy and Science Fiction: The Human Mind, Our Modern World - det ser ut til å være en innføring i det som virkelig skapte sjangeren, og virker utrolig spennende. Bare det faktum at det er et reelt universitetskurs som handler om dette er jo utrolig. Kurset begynner førstkommende mandag, og varer i ti uker.

Greek and Roman Mythology - fordi jeg elsker mytologi. Jeg har alltid hatt en greie for gresk mytologi, før jeg vendte nesa "hjemover" og la min elsk på norrøn mytologi. Men jeg har aldri tatt noe kurs i emnet, så det kan bli spennende hvis jeg får tid til å ta det. Foreløpig er det ingen startdato, så jeg vet jo ikke om det kommer til å gå.


Planet Earth - Et helt kurs om naturfenomen, kan det bli bedre? Her lærer man hvordan jorden er bygget opp, hvorfor den ble som den ble og om fenomen som jordskjelv, vulkaner, platetektonikk og så videre. Jeg har alltid vært interessert i platetektonikk, selv om det har gått litt i glemmeboken de siste årene, og jeg håper jeg får mulighet til å friske opp kunnskapene mine igjen.

Noen som vil slenge seg med?

Tilbake fra ferie!

Etter to ukers hektisk ferie er jeg tilbake i Bergen. Det var ikke meningen at den skulle bli så hektisk, men med vikingmarked, dyrepark, shopping, fototurer, turer til Kristiansand og Grimstad, og sosialisering med venner og familie var det liksom ikke annet valg hvis jeg skulle rekke alt.

Det har gått med noen kroner denne ferien, for å si det sånn, men overraskende lite bøker. Jeg kjøpte tre bøker i bokbyen i Fjærland (Amy Tans Kjøkkengudens kone, samt de to siste i Olaf Havnes sin serie Den Siste Nattkrigeren, hvis jeg husker tittelen riktig nå), samt en søt barnebok til tretti kroner om magikere i forskjellige deler av verden. Men så mye penger som jeg brukte på bøker rett før ferien er det egentlig like bra.

Da har jeg brukt mer penger på fotoutstyr. Jeg kjøpte nytt minnekort på 16GB (45 MB/s), og så var vi innom fotobutikken i Grimstad. Den ene som jobber der er superflink, og det var han i år også, for å si det sånn. Både jeg og Emma endte opp med hvert vårt Canon EF 50mm f/1.8, som jeg elsker. Det er visse utfordringer med et objektiv uten zoom, men du verden hvor lyssterkt det er! Jeg har aldri brukt et objektiv med hele 1.8 i blenderåpning før (jo mindre tall, jo større blenderåpning), og det er sykt liten dybdeskarphet. Utrolig fascinerende! I tillegg bestilte jeg kameraveske (kamerasekken min er litt ubehagelig og upraktisk) som kom i går.

Ellers har jeg kjøpt klær, store mengder treningsklær (to tights, T-skjorte, treningssokker...), noen nydelige, litt "fine" sko, de dyreste joggeskoene jeg noensinne har kjøpt, kniver (var innom fabrikkutsalg på Geilo på vei hjem), smykker på vikingmarked og ordentlige regnklær. (Over åtte år i Bergen, og det er først nå jeg har regnklær... Bedre sent enn aldri) Og så har jeg endelig fått ny sensor til pulsklokken min, så forhåpentligvis blir det litt mer trening fremover enn det har blitt.

Jeg har ikke lest så mye bøker, men noen har det blitt, og jeg skal få ut fingeren og skrive noen omtaler i løpet av uken. Men til da kan jeg også si at jeg har begynt å oppdatere fotobloggen min igjen - foreløpig er det upubliserte bilder fra og med påsken og utover som er lagt ut, men det kommer blant annet fra sommeren i løpet av de neste ukene. Fint om dere tar en titt!
Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.