日本語のクラスのはじめはおもしろかったです!

onsdag 27. januar 2010

Jeg måtte bare... :P Teksten ovenfor er "nihongo no kurasu no hajime wa omoshirokatta desu," som betyr "begynnelsen av japanskkurset/japanskklassen var interessant". Noe sånt. Jeg er ikke sikker på at jeg bruker "hajime" riktig, men jeg vet at det betyr begynnelse. Vi hadde om adjektivbøying i går (som dere kanskje har skjønt var det første dag på japanskkurset etter jul), så da måtte jeg jo finne en unnskyldning for å bruke det. Og nei, jeg jukset ikke.

Japansk adjektivbøying er gøy. De er delt inn i to grupper alt etter hvilken endelse de har når de står foran et substantiv (い eller な - i eller na). Når de står for seg selv skal de bøyes i forskjellige former alt etter om det er affirmativ eller negativ, nåtid eller fortid. I tillegg er verbet ii (bra) uregelmessig og har sin egen bøying. Adjektivfrasene kan bli skikkelig lange, som for i-adjektivet omoshiroi: おもしろいです、おもしろくありません、おもしろかった、おもしろくありませんでした - omoshiroi desu, omoshiroku arimasen, omoshirokatta desu, omoshiroku arimasen deshita.

Men takke meg til adjektivbøying i forhold til verbbøying. Verbbøyingen på japansk er... kompleks og variert, for å si det på en veldig fin måte. Men veldig gøy!

And now for something completely different.

Jeg har gitt opp DVD-spilleren. Jeg kunne takle at den ikke klarte å lese enkelte av trenings-DVDene mine, de var ikke så gøy tross alt, men når den påsto at disk 2 av Big Bang Theory var en tom DVD-RW-plate var grensen nådd. Heldigvis hadde jeg fortsatt den gamle kombispilleren min (DVD & VHS) stående, så jeg koblet den til i stedet for. Null problem, den fungerer fint fortsatt. Da får jeg kanskje tåle at den ikke har harddiskopptaker - jeg har jo ikke TV-abonnement lenger, så jeg har uansett ikke noe å ta opp. Jeg skal i hvert fall aldri, aldri la noen selger lure meg til å kjøpe noe av Daewoo mer. Ikke bare vil den ikke spille alle DVD-ene mine (ja, de er riktig sone) men det har blitt nesten håpløst å få den til å åpne disc trayet (jeg husker ikke hva det heter på norsk). Den gamle spilleren er bare litt treig, men du slipper å trykke ti ganger for å få den til å reagere.

Ellers fikk jeg en bråoppvåkning i dag. Jeg satt og så på Big Bang Theory i går etter japanskkurset (etter endelig å ha fått sett disk 2) og kom meg ikke i seng før godt over ett. Ta med i regningen at jeg fikk ca 4 timer søvn natten før, og du har en veldig trøtt Catrine. Jeg er ganske sikker på at vekkerklokkene ringte (jeg har en vanlig pluss mobilen), for jeg vet at jeg stilte begge alarmene i går kveld, men jeg husker det ikke i det hele tatt. Jeg våknet 09:22, så at begge alarmene var slått helt av igjen, og kom på at bussen min skulle gå 09:24. Det gikk temmelig fort i svingene, for å si det sånn! Heldigvis var bussen min forsinket.

I tillegg har jeg ENDELIG fått meg busskort, etter å ha brukt mye mer penger på bussbilletter enn nødvendig. Det er utrolig deilig å slippe å drasse på kontanter, og jeg er veldig glad for at de utvidet grensen for studentkort til 30 år i motsetning til 26 år som det var før.

Det var også noe mer jeg ville fortelle, men neimen om jeg husker hva det var. Det jeg egentlig skulle skrive om i dette innlegget (jfr forrige innlegg) får jeg skrive om neste gang i stedet for. Nå får jeg ta og jobbe littegrann. Og så må det snart skrives litt...

2 kommentarer:

Anonym sa...

... eg er 33... men det hjelper vel lite det då, med tanke på billigare buss. Godt eg har naboer som eg kan sitte på med då:)

Unknown sa...

Ja, det hjelper det :)

Egentlig synes jeg hele aldersgrensen på studentkort er tåpelig. Det er ikke sånn at man automatisk får bedre råd når man er over 30, eller er mindre student enn når man var 23...

Legg inn en kommentar

Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.