Top Ten Tuesday: Bøker jeg har lest i år + lesemålene fra 2013

tirsdag 31. desember 2013


Topp ti bøker fra 2013


Da er det nyttårsaften, og leseåret 2013 har bare noen timer igjen. Dagens Top Ten Tuesday (fra The Broke and the Bookish) handler om de bøkene man har lest i 2013 som har gjort et spesielt inntrykk på en.

1. Rachel Aaron: The Legend of Eli Monpress (omnibus av The Spirit Thief, The Spirit Rebellion og The Spirit Eater). Det er kanskje ikke den aller beste av bøkene jeg har lest i år, men det er noe forfriskende, originalt og lettbeint men likevel alvorlig ved bøkene som jeg bare elsker. Eli Monpress er en tyv - en mestertyv, hvis du spør ham - og en trollmann. Han har ett mål: Å bli viden kjent som den aller beste tyven i verden. Hva er vel da bedre enn å stjele en konge?

2. Benedict Jacka: Fated. Den første boken i serien om Alex Verus. Alex Verus eier en magibutikk i London og kan se inn i fremtiden - hva resultatene av handlingene hans eller andres vil bli. Det er til tider veldig tydelig at forfatteren har lest og liker Dresden Files, spesielt i denne første boken, men serien står virkelig på egne bein.

3. Paul Cornell: London Falling. Mener jeg har skrevet om denne før - creepy som fy. Om den London som er i Alex Verus-bøkene virker farlig, men fascinerende, er London i Cornell sin bok et London man håper man aldri møter.

4. Robert Knapp: Invisible Romans. Forfatteren har lett i alle mulige kilder og funnet informasjon om yrker og mennesker man ikke hører så mye om i andre historiebøker. Det var ikke bare temaet som var fascinerende, men forfatteren skriver veldig bra og nyansert. Anbefales!

5. Ian Mortimer: The Time-Travellers Guide to Medieval England. En utfyllende og underholdende bok om middelalderens England - ikke bare nyttig for den som er interessert i perioden, men uvurderlig hvis man skriver episk fantasy...

6. Melissa Marr: Graveminder. Jeg vet ikke helt hva det var med denne boken - den er egentlig ikke min type bok i det hele tatt - men den fengslet meg, og jeg hadde problemer med å legge den fra meg.

7. Ann Aguirre: Grimspace. Boken har vært på ønskelisten min veldig lenge, og jeg bestilte den til slutt nå i høst. Men så ble den stående i bokhyllen til jeg kom på å ta den med hjem til jul. Jeg skulle bare lese den første siden en kveld, så ble det to, og tre, og så var halve boken ferdig uten at jeg hadde klart å legge den fra meg i det hele tatt. Resten av boken ble lest like fort dagen etter. Boken er original og fascinerende og velskrevet, og det er umulig å vite hvordan ting ender. Settingen minner litt om TV-serien Firefly, med en Corporation som styrer det meste av den kjente delen av verdensrommet, og en betjening på et romskip som ikke er helt begeistret for dem. Men det er mye mer enn bare det.

8. George Mann: The Executioner's Heart. Boken er litt uti serien om Newbury og Hobbes, som jeg har skrevet om tidligere på bloggen, og jeg skal derfor ikke skrive så veldig mye om hva den handler om. Jeg har ventet på boken og ble ikke skuffet - det gjorde fysisk vondt å lese den til tider, men du verden.

9. George Mann: The Casebook of Newbury & Hobbes. En novellesamling fra universet til serien i punkt 8. Den strekker seg fra før bok én til etter Executioner's Heart. Jeg er vanligvis ikke så glad i noveller, men disse var bra.

10. Mike Carey: The Devil You Know. Felix Castor er en London-basert, frilans eksorsist (tilhører ikke et kirkesamfunn), og med det neste oppdraget sitt får han en oppgave som kanskje går over hodet på ham. Gleder meg til å lese resten av serien!


Lesemålene for 2013

Nyttår er også tiden for å se tilbake på lesemålene for 2013. Jeg trodde ikke jeg kom til å ha oppnådd særlig mange av dem, men glemte at jeg hadde vært litt lur i fjor...

Lesemål:
- Lese minst 36 bøker, dvs. 3 per måned: Jeg har lest 40, og har dermed klart målet glatt. Jeg skulle ønske det hadde blitt flere bøker, men sånn er det.
- Av disse skal minst 5 være faglitteratur: Dette målet trodde jeg at jeg hadde bommet fullstendig på, men jeg har jo faktisk lest hele 8 bøker som ikke er romaner.
- Minst 2 skal være klassikere: Skivebom. Har ikke lest en eneste klassiker.
- Minst 10 skal leses fordi jeg har lyst, ikke fordi jeg føler jeg bør: Litt lite målbart mål, men jeg mener bestemt at jeg har klart det.
- November skal være fri for lesekrav, på grunn av at det var en hektisk måned fra før: Dette gikk helt fint - ble så oppslukt av skrivingen at jeg glemte alt om lesing.

Skrivemål:
- Fullføre andreutkastet til Rogue Sorcerers (Nå Rogue Sorcery): Et stort tja. Endte med å plotte om hele greia i stedet for, så jeg har bokstavelig talt ikke hatt tid. Er fornøyd med innsatsen på denne romanen likevel.
- Fullføre førsteutkastet til Apprentice Sorcerers (Nå Forgotten Sorcery): Ja - fullført på åtte dager, faktisk. Og jeg er fornøyd.
- Camp NaNoWriMo: et gigantisk nei. Skrev vel et par tusen ord, tror jeg, og så mistet jeg all motivasjon og innsatsvilje.
- NaNoWriMo: Jepp, klarte 150 000 ord, altså ny rekord.
- Skrive noe hver uke: Gjett om det ble skivebom, da... Har overhodet ikke vært i nærheten av å skrive hver uke.

Fire av fem lesemål og to og et halvt av fem skrivemål er ikke så verst! Jeg har klart en adskillig høyere andel av målene mine i 2013 enn i 2012. Selvsagt har jeg også begrenset meg veldig på type og antall mål, men likevel.

I tillegg begynte jeg med et prosjekt som innebærer at man ikke har lov til å kjøpe en ny bok før jeg har lest fem bøker som allerede står i bokhyllen - dvs. én ny bok per femte leste bok. Håpet er at jeg i løpet av 2014 skal ha tømt bokhyllen for uleste bøker. Forhåpentligvis. Det har gått overraskende bra så langt - siden jeg begynte har jeg holdt meg helt etter planen. Så sier vi heller ikke noe om at jeg har prøvd dette to-tre ganger tidligere uten hell...

Ellers har jeg altså lest 40 bøker, hvorav 4 er krim, 8 er faglitteratur og 1 er western. Resten er varierende former for fantasy, noen iblandet science fiction og/eller horror. 17 av bøkene er skrevet av kvinner, resten av menn. Geografisk sett har jeg holdt meg til Storbritannia og USA, med noen ytterst få svippturer til Norge, Sverige og Russland. Det viktigste er imidlertid at med unntak av noen få bøker har jeg vært veldig fornøyd med det aller meste jeg har lest i år.

Nå er det bare å planlegge neste leseår!


Juleferielesing

fredag 20. desember 2013

Nå er det snart jul - jeg skal reise hjem til foreldrene mine i morgen, og blogger egentlig akkurat nå bare for å utsette pakkingen litt til. Jeg har skrevet pakkeliste, da, så det tar ikke så lang tid. Julehandelen er unnagjort; pakkene til familien ligger klar på sengen så jeg ikke kan legge meg før jeg har lagt dem ned i kofferten.

I år som i fjor står bøker på ønskelisten, men i mangel av bøker jeg både ønsker meg og som kan fås tak i på bokhandlene i lille Førde er det vel stort sett bare kokebøker jeg står i fare for å få. Til gjengjeld er det mange av dem i år. Jeg var spesielt glad for å se kokebøker med mat som passer til dem som har litt dårlig økonomi, eller som bor alene.

Jeg er en del av en bokelskende familie, og er det én ting jeg bruker julen på utenom å være sosial, så er det å lese. Det er ikke så farlig om jeg glemmer både klær og sko og toalettsaker, bare jeg har pakket bøker. Til tross for at det finnes en god del hyllemeter bøker hjemme også.

Siden jeg skriver pakkeliste og dermed må finne ut hvilke bøker jeg skal ta med hjem, passer det jo godt å skrive et blogginnlegg om hvilke bøker jeg har tenkt å lese i julen.

1. Rachel Aaron: The Legend of Eli Monpress. Jeg har prøvd å ikke ta med for store bøker, for plassens skyld, men det er liksom noen som omtrent roper på meg fra bokhyllen. Dette er en av dem. Jeg begynte på den for en måneds tid siden, men ble opptatt av å lese ferdig den andre jeg holdt på med. Så langt liker jeg den veldig godt.

2. Håkan Nesser: Det grovmaskede nettet. En venninne av meg digger bøkene hans, og ga meg den første boken i bursdagsgave denne uken. Gleder meg til å lese!

3. Ben Aaronovitch: Broken Homes - bok nummer fire i Rivers of London-serien. Forhåndsbestilte den og greier, men har faktisk ikke våget å begynne å lese før nå. Jeg er litt sånn med bøker jeg har sett så innmari frem til å lese - hva hvis forfatteren plutselig skuffer, etter alle disse forventningene?

4. Scott Lynch: The Republic of Thieves - se over. Altfor høye forventinger over altfor lang tid? Check. Sjelden har jeg ventet så mye på en bok, og sjelden har jeg måttet vente så lenge. 

5. Andrzej Sapkowski: Time of Contempt. Oppfølgeren til Blood of Elves og The Last Wish. ENDELIG.

6. Elizabeth Moon: Limits of Power - enda en bok jeg har ventet og ventet på og som jeg plutselig ikke tør å lese. Forfatteren skuffer meg sjelden (jeg har vært borti dette fenomenet med henne noen ganger, for å si det sånn), men en gang må vel være den første?

I tillegg mener jeg at jeg la igjen noen bøker hjemme for å lese i julen, men søren om jeg husker hvilke det var. Jaja. Jeg får heller oppdatere i morgen. Uansett: etter dette året skal det bli deilig å bare slappe av, ta seg tid til en god bok med god samvittighet og ikke ha noe jeg må gjøre. Lei av å være konstant sliten nå - SKAL bli flinkere til neste år.

Nei, nå er det pakketid.

Valgets kvaler

Det går visst lenge mellom hver gang jeg blogger nå. Det har vært mye oppi hodet i det siste - tusen ting som må gjøres før ferien på jobb, ny sjef, ørten jule-relaterte ting og så videre. Lesingen dabbet av så fort NaNoWriMo begynte, og skrivingen dabbet av så fort det sluttet.

Ikke helt, da. Jeg holder fortsatt på med den siste fortellingen jeg begynte på, og må egentlig konkludere med at i år var året for å fikse skrive-relaterte problemer jeg trodde aldri skulle løses. Se bare her:

- Rogue sorcery, som jeg redigerte plottet/disposisjonen til i oktober, har et mye bedre plott enn den har hatt, og jeg er faktisk fornøyd. Nå har jeg ikke sett gjennom i det siste, og det har jeg heller ikke tenkt å gjøre før andreutkastet skal skrives.

- Forgotten sorcery, som jeg prøvde å skrive i fjor, funker for en gangs skyld. Jeg klarte å frigjøre meg noe fra de planene jeg hadde hatt om hvordan romanen skulle være, og det gjorde susen. Så langt er det IKKE mye plott-relatert som trenger å redigeres - ikke de store tingene, i alle fall.

- Natural sorcery, som jeg skrev året før der igjen og som bare ikke funket, er forholdsvis ugjenkjennelig fra det forrige utkastet, men jeg liker hvor den har endt opp. Det var den fortellingen hvor ene hovedpersonen døde tre ganger uten å våkne til live igjen i mellomtiden, og som var full av kommentarer i teksten som: "Å nei, vent, det var HER dette skjedde, og baki der skjedde heller sånn og sånn." Ironisk nok var denne fortellingen et "skriv og se hva som skjer"-prosjekt begge gangene, bare at det funket denne gangen.

- Border Forest (i høyeste grad en arbeidstittel), som jeg har prøvd å skrive sånn cirka fire ganger, har endelig begynt å nærme seg en fortelling jeg synes er bra. Det var bare et eller annet som ikke føltes riktig i de andre forsøkene. Samtidig hadde jeg ikke det å bygge på da som jeg har nå. I de forrige utkastene visste jeg ikke at alvedronningen har blitt riv ruskende gal (det er visst et gjennomgående tema) og at det var derfor ting er som de er i denne fortellingen. Jeg gleder meg til å skrive slutten!

Det bringer meg over på tittelen på dette innlegget, valgets kvaler. Jeg holder nemlig fortsatt på med å skrive Border Forest - er vel sånn cirka halvveis, tenker jeg? Jeg har ikke skrevet på den så ofte i det siste, men det har blitt desto mer tenking, og det har dermed dukket opp en hendelse jeg bare må ha med.

På den ene siden er den fryktelig logisk, og det gir veldig mye mening at den skjer, i tillegg til at den gir et bra bilde av hva som faktisk står på spill. Samtidig... Samtidig er den fryktelig, punktum. Jeg har virkelig ikke lyst til å ha den med. Ikke bare fordi det blir som å bruke måneder og tusener av kroner på å bygge et perfekt modellfly for så å kræsje det sånn cirka ti sekunder uti den aller, aller første flyturen (ikke selvopplevd, men jeg var til stede. Det var... interessant), men fordi hovedpersoner jeg er veldig, veldig glad i kommer til å måtte dø. Jeg hater egentlig å lese sånne scener, men det er nødvendig.

Så akkurat nå holder jeg på å krangle med meg selv om jeg skal ha den med eller ikke, og om en bestemt hovedperson skal overleve eller ikke. Jeg har vel egentlig bestemt meg for førstnevnte spørsmål, men krangler fortsatt med meg selv på sistnevnte.

Utrolig fascinerende hvordan en historie som egentlig skulle være koselig og ikke altfor ekkel har endt opp som bloddryppende og deprimerende...

Da var NaNoWriMo over

mandag 2. desember 2013

Det har visst blitt få oppdateringer de siste ukene. Jeg skulle til å skrive at jeg nok kom til å få tid til å blogge mer, nå som NaNoWriMo er over, men så er det jo advent og julestri, sånn helt plutselig. I tillegg til at det er NaNoFiMo (National Novel Finishing Month - det finnes bokstavelig talt en skriveutfordring for alt) og jeg har et uferdig førsteutkast å fullføre.

Det er ikke så mye å skrive om NaNoWriMo som jeg ikke allerede har skrevet. De siste to ukene ble noe labre på skrivefronten, men jeg skrev jo så mye under den første halvdelen av NaNo at det liksom ikke gjorde noe. (Jeg skal likevel innrømme at det plaget meg litt å se så mange røde tall på Excel-arket der jeg teller ord og fører statistikk) Litt av greia var også at jeg måtte begynne på en ny, uplanlagt fortelling midt i November bare fordi jeg ble ferdig med begge jeg hadde i bakhånd.

Det er den fortellingen jeg skriver på nå. Teknisk sett er den ikke ny; jeg har forsøkt meg på den to ganger før uten helt å finne en måte å fortelle den på som fungerer. Starten gikk fryktelig treigt; så treigt at jeg hadde mine tvil om det var verdt å skrive fortellingen i det hele tatt. Men jeg tenker jo at det nok er en grunn til at den aldri helt slipper tak i hodet mitt.

Nå har jeg gitt meg selv en tidsfrist for å få den ferdig. Jeg skriver best da - da har jeg ikke tid til å tenke så mye underveis, og kreativiteten får fritt utløp. Noen ganger får jeg sånne katastrofale historier der en av personene dør fire ganger underveis (og nei, han våkner ikke til live i mellomtiden...) og alt bare blir rot, andre ganger finner jeg selve Historien med stor H. Den med de uforutsette og uplanlagte hendelsene som bare tar over historien, og jeg sitter der og skriver fortellingen som jeg ville lest den, og tenker: Der ja, der har vi det. Det er dette historien handler om. Det er da jeg skjønner de forfatterne som snakker om fortellinger som bare vil skrives.

Sånn har jeg det nå, og det er veldig deilig. For da er det gøy å skrive. Nå har jeg en del forutsetninger og intensjoner (både mine og hovedpersonenes), og jeg vet sånn cirka hovedtrekkene av hvordan det skal ende opp helt, helt til slutt, men mer enn det aner jeg ikke i det hele tatt. Det er jo en ting som ikke egentlig burde gå bra - det føles litt som å løse mordgåter med terningkast - men så gjør det likevel det på en eller annen merkelig måte.

I tillegg har jeg endelig funnet et Excel-ark som gjør det jeg vil det skal gjøre. Jeg har blitt vant med å føre statistikk over skrivingen under NaNoWriMo - å se tallene forandre seg er noe av det som gjør at jeg går fra å tenke på å skrive til faktisk å gjøre det, samme hvor morsomt det er, og som har hjulpet meg vekk fra endeløse rekker med begynnelser til faktiske romaner. Eller... førsteutkast da, så langt.

De fleste malene jeg har funnet tidligere har enten vært super-fancy greier som bare ikke fungerer, eller maler som ikke egentlig er beregnet på mer enn en måned eller flere enn én roman. Og siden jeg gjerne skriver flere romaner på en måned, eller vil ha noe som kan holde styr på skrivingen i lengre tid, funker det bare ikke. Men nå har jeg funnet et som støtter opptil tretten prosjekt per år, som har det meste av statistikken jeg kunne tenkt meg, og som har en vanskelighetsgrad på formlene som gjør at jeg faktisk kan justere det selv om jeg vil endre på noe (eller rette på feilaktige formler *kremt*). Jeg gjør vanskeligere ting på jobb, liksom.

Det ser ikke så fancy-schmancy ut som enkelte andre jeg har sett, men det gjør nøyaktig det jeg vil. Det forteller meg hvor mye jeg har igjen, hvilken dato jeg blir ferdig på om alt går etter planen (og ut fra det jeg har skrevet), mitt daglige mål og om jeg er i pluss eller minus, samt at jeg har lagt til en tilleggsfunksjon som regner ut gjennomsnitt og sånt. Ord OG tall? Ja takk. Og grafer. Lurer på å legge til en egen graf som viser ordtall per dag, bare fordi jeg savner grafene på Nano-siden ellers i året... Men jeg tror faktisk jeg er i nærheten av å ha nok grafer med det som er der (hvem er det jeg lurer? Det blir aldri nok grafer).

Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.