Naomi Novik: Throne of Jade

mandag 30. juli 2012

Throne of Jade (Temeraire, #2)
Dette er bok to i Temeraire-serien av Naomi Novik. Før jeg skriver om selve boken må jeg bare fortelle at serien faktisk holder på å bli oversatt til norsk. Jeg så dem i sommer i en matbutikk, av alle steder, og det ser ut til at de tre første er oversatt så langt. Jeg aner ikke hvordan oversettelsen er, men om du ikke liker å lese på engelsk anbefaler jeg virkelig å sjekke ut de norske oversettelsene. Førsteboka heter Hans Majestets Drage, hvis jeg husker riktig.

Det er krig mellom Frankrike og Storbritannia. Bok én beskrev hvordan kaptein Laurence fant et drageegg ombord i et fransk skip, og endte opp som dragens rytter da det klekket. Men Temeraire, som han kalles, er en kinesisk drage av rasen de priser aller høyest, og kineserne er mildt sagt ikke fornøyde med at han har kommet i britenes hender, og blir brukt i krig. Det ender med at både Temeraire og Laurence må dra til Kina, men verken reisen eller ankomsten i Kina blir like enkel som de hadde sett for seg.

Jeg synes andrebøker ofte kan være litt så som så. I førsteboka er alt ved settingen så nytt, men i andreboka vet man liksom hva det går i. Samtidig er forventningene høyere, og det er lett å feile. Derfor var jeg veldig spent på denne.

Novik er veldig god på å fange "tidsånden" i det hun skiver. Personene oppfører seg slik de gjorde på den tiden, og selv om de nok er litt mer moderne i tankegangen enn det de opprinnelig var, merkes det ikke. De er realistiske ikke bare i hvordan de er og at de er forskjellige fra hverandre, men også i det at de har en forhistorie, før førsteboka begynner. For eksempel har Laurence og Riley hatt sine uenigheter i tidligere år, noe som påvirker dem nå.

Om jeg skal kritisere noe må det være at tempoet i boken er litt langsomt. Novik tegner tydelige og livaktige bilder av hvordan ting faktisk var - personene, livet på skipet, slike ting - og dette går naturligvis på bekostning av tempoet og hvor action-pakket det føles. Det er ikke slik å forstå at det ikke skjer ting, men deler av boken hadde nok en annen forfatter redigert vekk. Samtidig er disse delene viktige for hvordan personene (og dragene) utvikler seg i løpet av boken, hvorfor de gjør som de gjør og hva som motiverer dem. Som en på goodreads sa, sjøreisen tar åtte måneder og det er forståelig at Novik vil beskrive dette, men det blir kjedelig etter hvert. Både begynnelsen og slutten er annerledes i så måte. På den andre siden føles slutten litt som om den prøver å overkompensere.

Det er også andre ting som ikke helt er bra. Spesielt på slutten skjer ting uten at det egentlig har vært bygd opp til dem, eller at de blir forklart godt nok. Andre ting blir bygd opp til og så skjer de ikke. Og av og til er ikke personene helt "in character."

Men alt i alt likte jeg boken veldig godt, det er ikke lett å få en bok hvor hoveddelen omhandler reising til å bli bra og ha et godt driv. De nye karakterene fascinerte meg, og jeg synes det er fint hvordan Temeraire utvikler seg. Jeg angrer i hvert fall ikke på at jeg leste den, og gleder meg til å lese bok tre!

4 kommentarer:

Mari sa...

He he, så morsomt at du nevnte at du så den første boka på en matbutikk. Jeg kjøpte den nemlig der for noen uker siden sammen med den norske oversettelsen av The Passage av Justin Cronin. Jeg leser helst på engelsk, men jeg ønsker jo at bøker skal bli oversatt for de som ikke gjør det derfor kjøper jeg oversettelser innimellom ;)

Gleder meg til å ta fatt på denne serien.

Anonym sa...

Serien høres dødsfascinerende ut! Trur kanskje jeg må sjekke den ut ^^,

Unknown sa...

Gjør det! Du kan låne den første boka av meg hvis du vil.

Anonym sa...

ein vildig bra serie!! svartkrutt og ild e 3 bok i serien, å går lika bra opp til forventningane som dei 2 fyrste, og endar med med hint om forsettelse:D

Legg inn en kommentar

Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.