Sommerlesning

lørdag 30. juni 2012


Sommerferie er lesetid, og i motsetning til junireisene mine blir julireisen en lesereise. Jeg tenker alltid at jeg ikke kommer til å få tid til å lese så mye. Jeg har folk å treffe, og så kommer jo yngstebroren min med kjæreste og datter. Ikke bare går dagene veldig fort når de er der, men jeg har liksom så mye annet jeg vil gjøre enn å sitte for meg selv og lese. 

Og likevel går bøkene unna på høykant. I fjor holdt jeg på med Dresden Files husker jeg – jeg var småsyk på hjemreisen og fikk lest åtte bøker i løpet av syv dager. (Og ikke én omtale. Hmmm…) Jeg har ikke tenkt å prøve på det samme i år; i motsetning til i fjor er jeg mer enn godt nok i rute med leseutfordringen min og tror ikke jeg har godt av så intens lesing. Jeg har heller ikke noen serie jeg holder på med, og da blir det litt annerledes.

I likhet med andre bokbloggere tenkte jeg å sette opp en liste over bøker jeg vil lese i sommer. Jeg har for én gangs skyld en ordentlig sommerferie, fire hele uker, så det kommer til å havne en del bøker på listen. Jeg er jo hjemme i Bergen i to av ukene og skal gjøre minst mulig (les: skal lese mest mulig).

Moving Pictures (Discworld, #10)1. Terry Pratchett: Moving Pictures – Det finnes to tilfeller der få andre ting enn Pratchett duger. Nummer én: Leselysten har tørket ut og du trenger noe lettlest og morsomt. Nummer to: Det er sommer og du vil ha noe lettlest og morsomt. Dette er den tiende boken i Discworld-serien, og vi har kommet langt nok ut i serien til at biblioteket hjemme ikke hadde bøkene da jeg oppdaget Pratchett for første gang. Det er noe herlig over en Pratchett-bok jeg ikke har lest!

Throne of Jade (Temeraire, #2)2. Naomi Novik: Throne of Jade - Bok to i Temeraire-serien, oppfølgeren til His Majesty's Dragon som jeg nok har nevnt en del her på bloggen. Velskrevet dragebok er ikke akkurat feil, noensinne. Kineserne har oppdaget at drageegget de ga til franskmennene er på avveie, og de vil ha det tilbake. Så nå må kaptein Will Laurence til Kina med en drage han helst ikke vil skilles fra. Så spørs det da, hvordan det går!

Moonshine (Cal Leandros, #2) 3. Rob Thurman: Moonshine - enda en andrebok, denne gangen i Nightlife-serien. Jeg mener å huske at jeg hadde blandede følelser til Nightlife, selv om jeg endte med å like den ganske godt - så får vi se da, om forfatteren har blitt litt mer varm i trøya og klarer å levere bedre enn forrige gang. Jeg må si jeg gleder meg til å lese om varulvmafiaen!

The Way Of Shadows4. Brent Weeks: The Way of Shadows - Denne må jeg ha holdt på med i evigheter nå (nærmere bestemt siden begynnelsen av mai, takk Goodreads!), og selv om jeg liker den klarer jeg bare ikke å komme videre. Kanskje det er det at jeg føler jeg har lest den før, selv om jeg vet jeg ikke har det - det er en del gjenbruk av stereotyper her og der, for å si det sånn. Den får bli med på lasset som en å lese når de andre er utlest, antar jeg. 

World War Z: An Oral History of the Zombie War5. Max Brooks: World War Z: An Oral History of the Zombie War - Denne har jeg gledet meg til, og endelig kom den. Boken er en slags mockumentary i bokform, hvor zombie-apokalypsen har kommet, og hvor de overlevende får fortelle sine historier. Eller noe sånt. Den virker i hvert fall genial!

The Alchemist of Souls (Night's Masque, #1) 6. Anne Lyle: The Alchemist of Souls - Jeg har allerede tyvstartet på denne, og den lover godt. For å si det mildt. Karakterene virker realistiske, og jeg ble hektet egentlig helt fra begynnelsen. Tudor-England er ikke noe jeg leser om så ofte, men det funker definitivt her. 


The Enchanted Forest Chronicles (The Enchanted Forest Chronicles, #1-4)7. Patricia C. Wrede: The Enchanted Forest Chronicles - Dette er en samleboks med fire tynne bøker: Dealing with Dragons, Searching for Dragons, Calling on Dragons og Talking to Dragons. Kanskje ingen overraskelse at jeg kjøpte dem, men jeg visste faktisk ikke at det var det bøkene handlet om før jeg kjøpte dem. Tidligere har jeg bare kjent til Wrede som hun med "Worldbuilding Questions," spørsmål man bør stille seg når man skal lage en fantasiverden, og jeg har brukt dem en del. Så har jeg fulgt bloggen hennes, og først nå, etter godt over tolv år, skal jeg lese bøkene. Bedre sent enn aldri, går jeg ut fra! På boksen beskrives de som hennes "Wickedly funny fantasy series" - høres ut som sommerlektyre for meg! 

The Strange Affair of Spring Heeled Jack (Burton & Swinburne, #1)8. Mark Hodder: The Strange Affair of Spring-Heeled Jack - Dette er en bok jeg har hatt på leselisten lenge. Er det en ting jeg liker bedre enn steampunk så er det crossovers med steampunk og detektivfortellinger, som George Mann sine bøker. For å være ærlig liker jeg vel det meste som kombinerer et overnaturlig element/SF med krim, men spesielt med viktoriatid i tillegg. Og spionasje. Og så er hovedpersonen lingvist og sverdfekter.

Knight: The Medieval Warrior's (Unofficial) Manual 9. Michael Prestwich: Knight: The Medieval Warrior's Unofficial Manual - En faktabok om riddere i middelalderen, men med en humoristisk snert, skrevet som en guidebok for de som vil bli riddere. Ja takk! (Baksideteksten er enkel og kort: "So you want to be a knight? An insider's guide to how to become a knight, wield a sword, join a Crusade and make your fortune." 

Ancient Rome on Five Denarii a Day10. Philip Matyszak: Ancient Rome on Five Denarii a Day - En faktabok i samme ånd som forrige bok, denne gangen i form av en guidebok for de som vil reise tilbake i tid til oldtidens Roma. If only, sier jeg bare. Tror ikke jeg hadde klart meg mer enn ti minutter, men det er nå en annen sak. I motsetning til mange historiebøker viser boken hverdagens Roma - hvor man overnatter når man reiser, hva man må passe på mht. hvor man bor i Roma (hvilken akvedukt man får vann fra, for eksempel) og hvilke villaer man må få med seg. Jeg har bare lest kapittel 1 og eeelsker den allerede.

Det får holde enn så lenge, ellers blir jeg sittende og skrive innlegg i hele natt. Jeg har også flere "reservebøker" hvis jeg leser mye - blant annet har jeg endelig kjøpt meg Hunger Games, så jeg endelig får lest dem om igjen. På engelsk denne gangen. Men vi får se! Ting kan forandre seg veldig fort. 

Hva skal dere lese i sommer?

Boktema: Min favoritt blant utenlandske bokblogger

torsdag 28. juni 2012



Det er en evighet siden jeg har vært med på Boktema nå. Jeg har ikke hatt så god tid til å følge med på andre blogger i det siste, og da glemmer jeg sånt. Ukens Boktema er min favoritt blant utenlandske bokblogger. Jeg er aldri i stand til å velge bare én, så jeg velger å dele tre blogger denne gangen. Felles for dem er at det er sjangerblogger (fantasy), at de ikke bare skriver om de fantasybøkene alle har hørt om, og at de også skriver om hva som rører seg i fantasyverdenen.


1. Pat's Fantasy Hotlist.
Pat's Fantasy Hotlist er kanskje min favoritt blant de tre bloggene. Han skriver ofte og bra og har en fin blanding av populære og mindre kjente bøker - perfekt for å oppdage nye ting. Jeg synes han har fin variasjon i det han skriver, og jeg tror mange kan finne noe de liker der.



2. The Speculative Scotsman
The Speculative Scotsman skriver om det meste som befinner seg under "speculative fiction"-paraplyen, og skriver på sin egen, underholdende måte med sine egne meninger. Jeg har funnet veldig mange bra anbefalinger herfra!


3. A Fantasy Reader
A Fantasy Reader skriver om bøker jeg liker å lese (bøker hvor karakterene gjør ting i stedet for å sitte og syns synd på seg selv, og gjerne bøker som er litt mer typisk "guttebøker" selv om jeg hater det uttrykket). Han skriver om bøker jeg sjelden har hørt om før, samt noen jeg har lest og elsket. Anbefales!

Hva er dine favoritter?

It's Monday! What are you reading?

mandag 25. juni 2012

I følge bloggen min har jeg ikke skrevet et mandagsinnlegg siden slutten av mars. Med unntak av en uke eller to der jeg var for dårlig til å blogge noe særlig har det vært så som så med lesingen, og jeg har dermed ikke hatt noe å skrive mandagsinnlegg om. Men nå! Nå leser jeg igjen, og det var som vanlig Pratchett sin fortjeneste.

Bøker jeg leste forrige uke:
Terry Pratchett: Eric
Sarah Rees Brennan: Demon's Lexicon

Bøker jeg anmeldte:
Ingen. Men nå er det ferie, og da kan det fort forandre seg.

Bøker jeg leser nå:
Kathryn Stockett: The Help (en helt annen type bok enn jeg pleier, men liker den veldig godt så langt)

Bøker jeg planlegger å lese denne uken:
Kathryn Stockett: The Help
Terry Pratchett: Moving Pictures

Skriveoppdatering
Måtte bare ha med et avsnitt om dette også. For nå skal jeg nemlig begynne på andreutkastet (plottendringer og planlegging mellom utkastene er dermed "ferdig" - i hermetegn fordi det nok aldri blir helt ferdig i mine øyne, men ferdig nok) og er fryktelig spent på det. Jeg har ikke kommet så langt som til faktisk å begynne på andreutkastet på en god del år, og gleder meg.

Besatt av bøker?

lørdag 23. juni 2012

Jeg har sett at flere bokbloggere har skrevet innlegg der de har svart på spørsmål om sitt forhold til bøker. Siden jeg ikke har så mange omtaler på lager for tiden slenger jeg meg likegodt på, jeg også. (Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord, og jeg tror nok dette bildet av deler av den ene bokhyllen min sier det meste...)

1. Er du helt besatt av å kjøpe bøker? For å si det sånn: Hvis jeg svarer noe annet enn et rungende ja her kommer alle vennene mine til å protestere at jeg lyver så det renner. Drar jeg til London er hovedgrunnen "å handle bøker," og det er ytterst sjelden jeg klarer å gå tomhendt ut av en bokhandel. Hver gang jeg er i London kommer jeg ut av den store Waterstone's ved Piccadilly Circus med minst to doble poser, og det viktigste når jeg pakker kofferten er at det er plass til mest mulig bøker. (Men så skal det sies at bøker er den eneste tingen jeg liker å kjøpe. Der andre handler klær og filmer og duppeditter handler jeg bøker. Det går da vel opp i opp?)

2. Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker, og pleier du å handle sammen med noen eller alene? Det går sjelden mer enn en måned mellom hvert bokkjøp, men da blir det gjerne flere på rappen også. Men stort sett er det avhengig av hvor god råd jeg har og om jeg har gjort noe jeg kan belønne meg selv for. Annenhver uke er det skrivetreff på Outland, og da blir det ofte en bok eller to... eller tre... eller fire. Jeg handler for det meste på Outland eller Norli (Galleriet og nr. 7), samt en del på Amazon. Hvorvidt jeg handler alene eller sammen med noen varierer, det er vel omtrent 50/50.

3. Hva er det som gjør at du blir tiltrukket av en bok? Å, det er flere ting. Omslaget er kanskje det viktigste, det som gjør at jeg vil finne ut mer. Jeg har faktisk sjelden blitt skuffet - men jeg har kanskje lært meg litt hva jeg bør unngå på den fronten. En god tittel er et pluss, men ikke nødvendigvis et must. Anbefalinger fra venner og andre bloggere som jeg vet har samme smak i bøker er også en stor innvirkning. Og så leser jeg litt inni boken, hvis mulig, for å se om jeg liker skrivestilen til forfatteren.

Når jeg først har begynt å vurdere om jeg skal kjøpe boken (ikke alltid en like tidkrevende prosess...) har baksideteksten/beskrivelsen på Goodreads mye å si. Men når jeg har kommet til det punktet bruker jeg også omtaler på Goodreads flittig. Spesielt de negative omtalene - da vet jeg hva jeg potensielt kan irritere meg over, om det er noe jeg kan leve med, eller om de tingene som folk irriterer seg over faktisk er et pluss for meg (mange irriterer seg for eksempel over mangel på romantikk i bøker - for meg er det en grunn til å kjøpe dem).

4. Er det en spesiell sjanger du foretrekker? Det er vel ingen hemmelighet for de som leser denne bloggen at jeg foretrekker fantasy. Egentlig alt av speculative fiction, men når det er så mye fantasy som må prøves er jeg litt for lite flink til å prøve nye sjangre. Jeg liker også krim, men det blir ikke alltid like mye av det. Da blir det helst bøker i krysningspunktet mellom krim og fantasy. Jeg er veldig svak for drager, steampunk, irritable hovedpersoner, menn i flosshatt, kyniske magikere, low fantasy, luftskip, mysterier, mercenaries (litt for sent på natt til å komme på det norske ordet), detektiver og visse typer urban fantasy eller bøker som har sin egen twist på de gode, gamle, klisjéene.

5. Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker? Jeg kjøper helst nye bøker. Det er noe med det å være den første personen som eier boken, "ny bok"-lukten og det å vite at her er det ingen eselører eller ødelagte sider. Men jeg kjøper brukte bøker også hvis jeg ser noe bra - det er jo litt mer økonomisk.

6. Hvor mange penger synes du det er greit å bruke på bøker i måneden? Hmm... Egentlig rundt 3-400 kr i måneden, men jeg må si at jeg ikke akkurat klarer å holde meg til det. Jeg er nok på godt over det dobbelte for denne måneden - jeg husker faktisk ikke hvor mye jeg har brukt engang. Samtidig kan det gå flere måneder der jeg ikke har råd til å kjøpe bøker, så gjennomsnittet ligger kanskje bare rett i overkant av det?

7. Har du noensinne hatt bokkjøpsstopp eller bokkjøpbegrensning? Ganske mange ganger. Av og til har det faktisk fungert, men det hører til sjeldenhetene. Vanligvis er begrensningen av typen "les ut de bøkene du har før du kjøper nye" eller "kjøp én bok for hver femte du leser," men jeg har veldig lett for å komme på grunner til å gjøre unntak. Og da er det gjort.

8. Når du har kjøpt en bok - hvor lang tid tar det før du leser den? Det varierer veldig. Noen begynner jeg på med en gang, gjerne på bussen på vei hjem fra bokhandelen. Da er det gjerne bøker jeg har gledet meg lenge til å lese. Andre ganger har jeg gledet meg så innmari mye til å lese boken at jeg nesten ikke tør å begynne på den, eller jeg er usikker på om jeg egentlig kommer til å like den - da tar det gjerne måneder. Og alt mellom de ytterpunktene... Jeg kjøper gjerne veldig mange bøker på en gang, og da tar det litt tid før jeg kommer gjennom bunken.

9. Billige eller dyre - innbundet eller paperback? Jeg tror kanskje jeg er litt merkelig, men jeg foretrekker stort sett paperback. Jeg tar med meg bøker overalt, og paperback er jo mye lettere å dra med seg, bokstavelig talt, og jeg trenger ikke å være så forsiktige med dem. Og så er de ikke så dyre, så om noe skjer med dem er det ikke noen krise om jeg må kjøpe nye. Så er det jo også det at siden de er billigere kan jeg kjøpe flere bøker om gangen. Jeg handler også mye på Amazon på grunn av prisen.

Island på hjernen

fredag 8. juni 2012

Nå sitter jeg i et konferanserom i Flótshlið på Island, og venter på at foredragene skal begynne igjen. Jeg har ikke stemme til å snakke med noen, så jeg tenkte jeg skulle skrive litt i stedet for, siden jeg ikke vet hvordan det blir med internett når vi kommer tilbake til Reykjavik. (Innlegg med bilder kommer når jeg er tilbake i Bergen og har kommet meg igjen) Jeg har vært på Island i litt over fem dager nå, og har følelsen av at jeg kunne vært her for alltid. Tanken om å spare opp penger og ta meg et skriveår her er veldig fristende, om det hadde vært mulig. Flótshlið må være et av verdens vakreste steder, og jeg kan virkelig forstå at han i Njåls saga (som bodde oppi bakken her) heller ville være fredløs enn dra herfra.

Det er pannekakeflatt, med utsikt rett til vulkanene på Vestmannøyene langt i det fjerne, bare avbrutt av et og annet hus og flokker med islandshester. Til venstre for det er majestetiske Eyjafjallajökull, hvor det fortsatt stiger litt røyk eller damp opp fra. Bortenfor der igjen er dramatiske fjell under isbreen, et syn som ser ut som om det er tatt rett ut fra eventyrene. Bakenfor oss er rolige åser med gårder her og der.

Dette er siste offisielle dag av konferansen. Jeg har lært mye, men det har vært mye som har gått fullstendig over hodet på meg også. Mitt eget foredrag gikk bra, men det var herlig å bli ferdig. Det var også herlig å være på en konferanse der selve grunnlaget for foredraget (at subjekt som ikke er i nominativ faktisk også er subjekt) ikke blir trukket i tvil.

Vi har også gjort mange turistting. I Reykjavik så vi på de gamle, norrøne, manuskriptene, og på veien hit har vi vært på Þingvellir, Gullfoss, en annen foss jeg ikke huser navnet på, vi har sett geysirene og sett på en gård som dyrker økologiske tomater (faktisk ganske interessant). På Þingvellir så vi sprekken der den eurasiske og amerikanske platen driver fra hverandre (med 2 cm i året) og vi så stedet hvor selve tinget var. I tillegg har det vært veldig mye god mat (islandsk lam er fantastisk, for ikke å nevne fisken), god stemning og veldig mange hyggelige og kunnskapsrike mennesker.

Jeg har vært i boblebad (boblebad utenfor hytta, fantastisk), tatt masse naturbilder og sett på hestene som går og beiter nedenfor her. I dag tidlig så jeg gårdshunden hente dem inn til gården, det var fascinerende å se. Ellers har vi hatt alle typer vær, fra sol og varmt til regn og sterk vind.

Nei, nå er visst det første foredraget snart ferdig, så jeg må prøve å følge litt med. Det merkes at vi har hatt flere dager med lite søvn i tillegg til at jeg har blitt forkjølet, så det blir stadig vanskeligere... Føles som om det ikke er plass til noe mer i hodet mitt!

Min kamp mot viljestyrken, del 2

lørdag 2. juni 2012

Jeg vant denne gangen også, for å si det sånn - viljestyrken min har ingenting å stille opp med mot en Catrine på vikingmarked. Jeg er ikke engang sikker på om jeg kan kalle det en kamp mot viljestyrken når viljestyrken løper i panikk så fort jeg setter beina innenfor markedsområdet. Eneste grunnen til at jeg ikke kjøpte sånn omtrent halvparten av alt de hadde var at jeg skal på to vikingmarkeder til i løpet av sommeren. Geek, hvem, jeg?

1-3.juni var det vikingmarked på Hordamuseet, og jeg og pinne tok turen i dag. Kanskje litt optimistisk dagen før jeg drar til Island, men jeg er så langt fra å angre som det er mulig å komme. Det har vært en fantastisk dag! Vi har møtt masse fantastiske mennesker, prøvd bueskyting, spist vikingmat (de hadde brød jeg kunne spise!!!), vært på tur med vikingskip (riktignok med motor), sett på vikingkamp og handlet til den store gullmedalje.

Bildet øverst til venstre er det jeg kjøpte i dag. Drikkehorn til å feste i beltet, fløyte (litt falsk på de øverste tonene, men den var kul og kostet en femtilapp, og den har ikke så høy lyd som blikkfløytene mine), treskrin med stilisert drage på og smykker. Skrinet har visst plutselig blitt smykkeskrin for viking- og middelaldersmykkene mine - det var ikke helt planlagt, men det funker. Da har jeg nemlig en grunn til å kjøpe et skrin på neste vikingmarked - jeg trenger jo fortsatt et treskrin til det jeg hadde tenkt å bruke det til. Pluss at treskrin er kule.

Jeg tror nok jeg er litt sær når det gjelder smykker. Jeg kjøper kun smykker på vikingmarked, og de eneste smykkene jeg faktisk går med kunne fint ha kommet fra vikingtiden de også. Så det ble fire stykker på meg i år (så langt). Jeg liker drageskipet og det lille anhenget, men yndlingene er nok slangen og det helt til høyre. Slangen er en erstatning for jernslangen jeg kjøpte på vikingmarked på Bronseplassen i Høvåg i fjor eller forfjor, som jeg har mistet på en eller annen merkelig måte. Det var det eneste smykket jeg noensinne har gått med fast, og forestilte en slange som hang etter halen og kveilet seg nedover. Jeg håper han som laget dem er i Høvåg i år også. For ett vikingmarked er jo ikke nok - det på Bronseplassen er obligatorisk når jeg har tid, i tillegg til at jeg endelig skal få kommet meg på det i Gudvangen også - og så blir det visst noe lignende på Askøy i slutten av sommeren.

Jeg skulle til å skrive at jeg har blitt bitt av vikingbasillen, men ved nærmere ettertanke er ikke det noe nytt i det hele tatt, faktisk tvert imot. (Det var jo ikke uten grunn at jeg skrev masteroppgave om norrønt, tross alt, selv om det nok ikke er den grunnen jeg sier hvis noen spør på konferansen neste uke...)

Viljestyrke, hvor ble du av?

fredag 1. juni 2012

Jeg har lurt litt på hvor det ble av viljestyrken min i det siste, men ved nærmere ettertanke har jeg ikke hatt så mye av den i utgangspunktet, så det er kanskje ikke så rart...

Når det er sagt var det for så vidt planlagt å feire ny jobb med bokkjøp. Jeg fikk til og med penger av foreldrene mine til "noe jeg hadde lyst på, noe som ikke er fornuftig." Litt ble brukt på restaurant og mye ble brukt på shopping. Pluss litt til. Jeg skal ikke påstå at jeg fikk tak i alt dette for de pengene...

Først var jeg innom Outland med pinne for en uke siden. Det var den planlagte handleturen! Der kjøpte jeg Phoenix Rising av Philippa Ballantine og Tee Morris, Throne of Jade (Temeraire nr. 2) av Naomi Novik, og The Alchemist of Souls av Anne Lyle (NaNoWriMo-roman folkens! Det er håp!). Så langt virker alle veldig bra.

Men så måtte vi jo innom Fretex også. Vanligvis finner jeg svært lite der, men plutselig har det begynt å dukke opp flere og flere bøker jeg liker der, så da ble det tre bøker der også. Den første var en nyyydelig, lærinnbundet Agatha Christie-bok som jeg bare elsker. En samleutgave av fem bøker, og selv om jeg har lest tre eller fire av dem allerede måtte jeg bare ha den. Det hjalp at den var priset for lavt også! I tillegg kjøpte jeg The Amulet of Samarkand av Jonathan Stroud, som jeg har hatt sånn halvveis lyst på i en del år (boken altså, ikke fyren), og Boneshaker av Cherie Priest. Den har jeg også hatt litt lyst på en stund, men ikke nok til å kjøpe den for full pris.

Oooog så var jeg plutselig innom Amazon i forgårs. Aner ikke hvordan det skjedde... Gleder meg til å sjekke posten når jeg kommer tilbake fra Island, for å si det sånn. Jeg endte med følgende:

Demon's Lexicon av Sarah Rees Brennan (siden C snakket så fint om den)
Luck in the Shadows av Lynn Flewelling (igjen siden C har snakket så fint om hennes bøker)
The Enchanted Forest Chronicles (sett med fire bøker) av Patricia C. Wrede
Tithe av Holly Black
Den of Thieves av David Chandler (hva er det med meg og bøker om tyver?)
Hounded: The Iron Druid Chronicles av Kevin Hearne
Max Brooks: World War Z
Glen Cook: Chronicles of the Black Company (samleutgave med tre bøker)

Det ble faktisk ikke så forferdelig dyrt! Nå gleder jeg meg bare til de kommer så jeg får lest dem. Jeg skal ha en hel måneds ferie i sommer, så da satser jeg på rikelig med lesing.
Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.