Besatt av bøker?

lørdag 23. juni 2012

Jeg har sett at flere bokbloggere har skrevet innlegg der de har svart på spørsmål om sitt forhold til bøker. Siden jeg ikke har så mange omtaler på lager for tiden slenger jeg meg likegodt på, jeg også. (Det sies at et bilde sier mer enn tusen ord, og jeg tror nok dette bildet av deler av den ene bokhyllen min sier det meste...)

1. Er du helt besatt av å kjøpe bøker? For å si det sånn: Hvis jeg svarer noe annet enn et rungende ja her kommer alle vennene mine til å protestere at jeg lyver så det renner. Drar jeg til London er hovedgrunnen "å handle bøker," og det er ytterst sjelden jeg klarer å gå tomhendt ut av en bokhandel. Hver gang jeg er i London kommer jeg ut av den store Waterstone's ved Piccadilly Circus med minst to doble poser, og det viktigste når jeg pakker kofferten er at det er plass til mest mulig bøker. (Men så skal det sies at bøker er den eneste tingen jeg liker å kjøpe. Der andre handler klær og filmer og duppeditter handler jeg bøker. Det går da vel opp i opp?)

2. Når, hvor og hvor ofte kjøper du bøker, og pleier du å handle sammen med noen eller alene? Det går sjelden mer enn en måned mellom hvert bokkjøp, men da blir det gjerne flere på rappen også. Men stort sett er det avhengig av hvor god råd jeg har og om jeg har gjort noe jeg kan belønne meg selv for. Annenhver uke er det skrivetreff på Outland, og da blir det ofte en bok eller to... eller tre... eller fire. Jeg handler for det meste på Outland eller Norli (Galleriet og nr. 7), samt en del på Amazon. Hvorvidt jeg handler alene eller sammen med noen varierer, det er vel omtrent 50/50.

3. Hva er det som gjør at du blir tiltrukket av en bok? Å, det er flere ting. Omslaget er kanskje det viktigste, det som gjør at jeg vil finne ut mer. Jeg har faktisk sjelden blitt skuffet - men jeg har kanskje lært meg litt hva jeg bør unngå på den fronten. En god tittel er et pluss, men ikke nødvendigvis et must. Anbefalinger fra venner og andre bloggere som jeg vet har samme smak i bøker er også en stor innvirkning. Og så leser jeg litt inni boken, hvis mulig, for å se om jeg liker skrivestilen til forfatteren.

Når jeg først har begynt å vurdere om jeg skal kjøpe boken (ikke alltid en like tidkrevende prosess...) har baksideteksten/beskrivelsen på Goodreads mye å si. Men når jeg har kommet til det punktet bruker jeg også omtaler på Goodreads flittig. Spesielt de negative omtalene - da vet jeg hva jeg potensielt kan irritere meg over, om det er noe jeg kan leve med, eller om de tingene som folk irriterer seg over faktisk er et pluss for meg (mange irriterer seg for eksempel over mangel på romantikk i bøker - for meg er det en grunn til å kjøpe dem).

4. Er det en spesiell sjanger du foretrekker? Det er vel ingen hemmelighet for de som leser denne bloggen at jeg foretrekker fantasy. Egentlig alt av speculative fiction, men når det er så mye fantasy som må prøves er jeg litt for lite flink til å prøve nye sjangre. Jeg liker også krim, men det blir ikke alltid like mye av det. Da blir det helst bøker i krysningspunktet mellom krim og fantasy. Jeg er veldig svak for drager, steampunk, irritable hovedpersoner, menn i flosshatt, kyniske magikere, low fantasy, luftskip, mysterier, mercenaries (litt for sent på natt til å komme på det norske ordet), detektiver og visse typer urban fantasy eller bøker som har sin egen twist på de gode, gamle, klisjéene.

5. Foretrekker du å kjøpe nye eller brukte bøker? Jeg kjøper helst nye bøker. Det er noe med det å være den første personen som eier boken, "ny bok"-lukten og det å vite at her er det ingen eselører eller ødelagte sider. Men jeg kjøper brukte bøker også hvis jeg ser noe bra - det er jo litt mer økonomisk.

6. Hvor mange penger synes du det er greit å bruke på bøker i måneden? Hmm... Egentlig rundt 3-400 kr i måneden, men jeg må si at jeg ikke akkurat klarer å holde meg til det. Jeg er nok på godt over det dobbelte for denne måneden - jeg husker faktisk ikke hvor mye jeg har brukt engang. Samtidig kan det gå flere måneder der jeg ikke har råd til å kjøpe bøker, så gjennomsnittet ligger kanskje bare rett i overkant av det?

7. Har du noensinne hatt bokkjøpsstopp eller bokkjøpbegrensning? Ganske mange ganger. Av og til har det faktisk fungert, men det hører til sjeldenhetene. Vanligvis er begrensningen av typen "les ut de bøkene du har før du kjøper nye" eller "kjøp én bok for hver femte du leser," men jeg har veldig lett for å komme på grunner til å gjøre unntak. Og da er det gjort.

8. Når du har kjøpt en bok - hvor lang tid tar det før du leser den? Det varierer veldig. Noen begynner jeg på med en gang, gjerne på bussen på vei hjem fra bokhandelen. Da er det gjerne bøker jeg har gledet meg lenge til å lese. Andre ganger har jeg gledet meg så innmari mye til å lese boken at jeg nesten ikke tør å begynne på den, eller jeg er usikker på om jeg egentlig kommer til å like den - da tar det gjerne måneder. Og alt mellom de ytterpunktene... Jeg kjøper gjerne veldig mange bøker på en gang, og da tar det litt tid før jeg kommer gjennom bunken.

9. Billige eller dyre - innbundet eller paperback? Jeg tror kanskje jeg er litt merkelig, men jeg foretrekker stort sett paperback. Jeg tar med meg bøker overalt, og paperback er jo mye lettere å dra med seg, bokstavelig talt, og jeg trenger ikke å være så forsiktige med dem. Og så er de ikke så dyre, så om noe skjer med dem er det ikke noen krise om jeg må kjøpe nye. Så er det jo også det at siden de er billigere kan jeg kjøpe flere bøker om gangen. Jeg handler også mye på Amazon på grunn av prisen.

6 kommentarer:

Lars Finsen sa...

Kjenner meg igjen i mye av det der. For meg går det mest i internettkjøp, da. Amazon er mye brukt, men også andre. Og det som begrenser bokkjøpinga er i grunnen mest plasshensyn. Men skitt heller. Jeg har jo ennå masse gulvplass! Det er jo ikke noen regel at bokhyllene skal stå inntil veggen!

Stine sa...

Hehe. Følte meg også ganske mye igjen her! Jeg har blitt veldig opphengt i Goodreads, så de "impulsive" kjøpene har minket en del. Men jeg skal til London om en måned, så da må jeg nok sluke de ordene.

Unknown sa...

Haha, liker resonnementet ditt! Jeg må nok ta i bruk noen originale bokhylleplasseringer snart også.

Unknown sa...

Fare for det, London er farlig for lommeboka. Det har minket en del på impulskjøp etter at jeg begynte å bruke Goodreads, men på den andre siden har de planlagte bokkjøpene økt enda mer, så jeg er ikke sikker på om det er positivt... :P

Mari sa...

Det er nok underbevisstheten som har gjort at jeg aldri har vært i London enda, skjønner jeg ;) Kjenner jeg fikk veldig lyst til å ta en tur til Waterstones nå!

Unknown sa...

Den er helt fantastisk. Flere svære etasjer stappfulle av bøker, det er enhver bokelskers drøm, tror jeg :)

Legg inn en kommentar

Blog contents © Bokorm med skrivekløe 2010. Blogger Theme by Nymphont.